Pieczone jabłka
Pieczone jabłka to jesienny klasyk. Są zdrowe, pyszne i lekkostrawne. Tym razem upiecz je z miodem i bakaliami.
Wczesna jesień to idealna pora na wszystkie szarlotki, jabłeczniki, jabłkowe tarty i placki. Proponujemy prostą (ale efektowną) rustykalną tartę z jabłkami. Podawaj ją z jogurtem greckim.
Batoniki owsiane z jabłkami są nie tylko smaczną przekąską, ale i pożywnym dodatkiem do drugiego śniadania, które mały urwis może zabrać do szkoły lub przedszkola.
Propozycja dla mam, które muszą przemycać owoce do diety malucha - krem aksamitny z biszkoptem.
Kto powiedział, że jabłka nadają się tylko do przygotowywania słodkości? Spróbuj jarskich kotlecików, a przekonasz się, że warto obalić ten mit.
Jabłka świetnie nadają się na soki. Można je podawać solo, ale można też mieszać w dowolnych proporcjach z innymi. Proponujemy bardzo zdrowy napój z jabłek, buraków i marchewki.
Oczywiście sezon jabłkowy to też pora na zrobienie przetworów na zimę. Dżem jabłkowo-dyniowy ma bardziej wyrazisty smak niż zwykły mus i piękny, złoty kolor.