GRY
 
 

Pudding czekoladowy z awokado

Czas przygotowania do 10 min.

Poziom trudności łatwy

czekoladowy pudding z awokado
fot. Fotolia

Składniki

  • awokado ½ szt.
  • banan 1 duży
  • kakao w proszku (bez cukru) 1 łyżka
  • mleko krowie/ryżowe/migdałowe ½ szklanki
  • płatki migdałowe 1 łyżka

Przygotowanie

Obrane i pocięte na kilka kawałków awokado oraz banana wkładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy mlekiem – wszystko razem rozdrabniamy blenderem, ubijamy aż powstanie gęsta przypominająca budyń masa. Dodajemy kakao i dalej ubijamy aż wszystko dokładnie wymieszamy. Przekładamy do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi.

Przepis opracowała Joanna Pietrzak – dietetyczka z kliniki leczenia niepłodności InviMed we Wrocławiu
www.invimed.pl


Wartości odżywcze puddingu z awokado i czekoladą

Wartość energetyczna: 462 kcal
Białko: 12,7 g  
Węglowodany: 49,8 g
Tłuszcz: 27,3 g
Błonnik: 8 g
Żelazo (mg): 3,3
Foliany (µg): 105,3
Witamina E (mg): 6,26
Witamina C (mg): 20
Cynk (mg): 2,37
Wapń (mg): 212
Magnez (mg): 188

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- ilość kalorii: 462 kcal

Ocena (1 ocena)

6.0
Doładuj
Przeładuj