Po nocnym śnie pierwszy posiłek jest bardzo ważny, gdyż ciało potrzebuje nowych składników energii. Dlatego też przyzwyczajaj dziecko do zjedzenia obfitego śniadania. Dzięki temu rozpocznie dzień w pełni sił.
Podstawą śniadania powinno być mleko (np. zupy mleczne) lub przetwory: twaróg, kefir lub jogurt z owocami, kawa zbożowa lub kakao. W zestawie śniadaniowym małego dziecka należy uwzględniać także inne produkty bogate w białko – jaja, pasty mięsno-warzywne, sałatki jarzynowe z serem lub dobrymi wędlinami.
Ważna jest kompozycja śniadań. Jeśli dziecko pije sok, powinno dostać kanapkę z chudą, wędliną, twarożkiem lub pastą z jaj. Nie należy łączyć w jednym zestawie takich samych produktów, np. zupy mlecznej z lanymi kluskami i jajek. Dzieciom powyżej roku podajemy pieczywo: pszenne, żytnio-pszenne, razowe. Wartość energetyczna śniadania dla 2-3-latka powinna wynosić ok. 250-325 kcal, a dla przedszkolaka 350-425 kcal, co stanowi 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka w tym wieku.
Dziecko potrzebuje dużo energii już od samego rana
Najlepiej będzie, gdy przyzwyczaisz je do jedzenia pełnowartościowego śniadania, aby w ten sposób uzupełniło zasób energii po 8-10 godzinach nocnego snu. W skład idealnego śniadanka wchodzą następujące produkty: mleko i jego przetwory – 20%; proteiny (mięso, ryby, jajka) – 10%; owoce i warzywa – 50% oraz pieczywo i produkty zbożowe – 20%. Poczynając od trzeciego roku życia idealne menu na śniadanie powinno wyglądać następująco: 1 lub 2 niewielkie owoce, można również spożyć je w postaci soku; 1/2 miseczki płatków z mlekiem; ewentualnie jogurt i plasterek szynki. Dla urozmaicenia możesz również podać dwie kromki chleba z masłem i dżemem. Częsta zmiana menu jest bardzo ważna, gdyż dzieci, podobnie zresztą jak dorośli, nie lubią jeść stale tych samych potraw. Na śniadanie podawaj malcowi produkty dostarczające dużych ilości energii, takie jak ser, jajka, wędliny, pieczywo, owoce świeże i suszone.
1. Płatki owsiane z owocami
– 1 szklanka mleka 2% tł.
– 2 płaskie łyżki płatków owsianych,
– jabłko,
– łyżeczka rodzynek.
Rodzynki sparz, odcedź, ostudź. Mleko zagotuj i odlej ok. 1/2 objętości do przestudzenia. Do pozostałego mleka dodaj płatki owsiane. Gotuj do miękkości i uzyskania gęstej masy. Do miseczki nałóż porcję płatków, dodaj rodzynki, pokrojone lub utarte jabłko i polej przestudzonym mlekiem.
2. Tosty i kakao
Tosty
– 2 kawałki pieczywa tostowego pełnoziarnistego,
– 1 jajko,
– 1 łyżka kiełków z rzodkiewki,
– 1 łyżeczka masła,
– 3 pomidorki koktajlowe,
– sól, pieprz ziołowy
Pokrojone w trójkąty tosty podpiecz w tosterze lub piekarniku. Łyżkę masła rozpuść na patelni i usmaż jajka. Pod koniec smażenia dodaj kiełki, sól i pieprz do smaku. Tosty posmaruj masłem i na każdy wyłóż jajecznicę. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory.
Dieta
28 grudnia 2006
Przyzwyczajaj dziecko do zjedzenia obfitego śniadania. Zobacz, co mu można zaserwować.
Polecamy
Porady