Delikatne purée ziemniaczane

Dla dziecka od 6. miesiąca życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

Puree ziemniaczane
fot. Fotolia

Składniki

  • ziemniak
  • 30-50 ml mleka następnego
  • łyżeczka świeżego masła
  • łyżeczka kleiku ryżowego

Przygotowanie

  • Ziemniaka wyszoruj, obierz, opłucz i pokrój.
  • Włóż do wrzątku i ugotuj. Odcedź.
  • Zmiksuj z mlekiem, kleikiem i masłem. Bardzo krótko zagotuj (tylko jeśli jest to danie dla niemowlaka).
  • Podawaj po ostudzeniu, np. jako składnik obiadku.

Zobacz też więcej pomysłów na dania z ziemniaków dla dzieci

źródło: miesięcznik „Twoje Dziecko”

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy