Deser bananowy

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

deser bananowy
fot. Adobe Stock

Składniki

  • 2 żółtka
  • 60 g cukru
  • 20 g skrobi kukurydzianej
  • 200 ml mleka
  • 2 banany
  • sok z cytryny
  • maliny lub truskawki

Przygotowanie

Banany obierz, pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Jajka umyj, sparz wrzątkiem, oddziel żółtka. Ubij je z cukrem na parze. W odrobinie mleka wymieszaj skrobię kukurydzianą. Pozostałe mleko zagotuj. Ciągle mieszając, wlej mleko ze skrobią. Dodaj masę żółtkową i ubijaj na parze, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wystudź. Połowę bananów zmiksuj i wymieszaj z kremem żółtkowym. Krem przełóż do pucharków. Udekoruj owocami.
Polecamy: Bezglutenowe ciasto z czarnej fasoli

źródło: Mamo to ja
Oceń artykuł

Ocena 5 na 2 głosy

Popularne tematy