GRY
 
 

Deser lodowy

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 6 sztuk:
- 50 dag ricotty lub mielonego tłustego twarogu 
- 60 dag truskawek 
- 20 dag łuskanych orzechów włoskich 
- 20 dag kremówki 
- 1 pomarańcza 
- 15 dag cukru pudru 
- 1 torebka cukru waniliowego 
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego (50 ml) 
- 1 łyżeczka żelatyny 
- 3 paczki herbatników Petit Beurre 
- 10 dag masła 
- listki melisy lub mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Orzechy upraż na suchej patelni, drobno posiekaj. Wyłóż pergaminem 6 miseczek o średnicy ok. 8–10 cm.
2. Herbatniki rozkrusz i utrzyj z miękkim masłem i 5 dag posiekanych orzechów. Masę herbatnikową wyłóż na dno miseczek i ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki.
3. Ser utrzyj z resztą orzechów, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok oraz likier pomarańczowy. Masę serową wymieszaj z ubitą śmietaną i żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku.
4.Umyte truskawki przekój na połówki. Na herbatnikowych spodach rozsmaruj trochę masy serowej. Truskawki ustaw ciasno przekrojem do ścianek miseczek. Włóż resztę masy serowej.
5.Schłodź w lodówce. Przed podaniem dekoruj resztą truskawek i listkami ziół.

Przygotowanie: 45 min
Redakcja poleca: 10 najczęściej popełnianych błędów wychowawczych
Starasz się być świetnym rodzicem, a twój maluch nadal jest niegrzeczny? Czasem warto spojrzeć na siebie, by odkryć, gdzie leży problem...

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kanapkowe wariacje i inne kuchenne inspiracje

Uwaga! Idzie mróz!