GRY
 
 

Za dużo i za mało kilo – kłopoty z zajściem w ciążę

Za dużo kilo? Niedobrze. Za mało kilo? Także niedobrze. I nadwaga, i niedowaga mogą przeszkodzić w planach przyszłej mamy. Co robić, gdy starania o dziecko nie przynoszą efektu? Można np. zmienić dietę.

kobieta
fot. Fotolia
Lekarze przypominają że nie tylko nadwaga może zaburzać naszą płodność, również niedowaga ma wpływ na starania o dziecko. Jaki wpływ na zajście w ciążę mają zbędne kilogramy?

Wpływ niedowagi i otyłości na płodność

– Nawet kilka kilogramów więcej może przyczynić się do problemów z zajściem w ciążę. Winna jest temu zbyt duża ilość estrogenów, które zakłócają owulację czy przyczyniają się nawet do jej braku. Poważniejsze konsekwencje może nieść za sobą otyłość, która przyczynia się np. do zespół policystycznych jajników – przestrzega dr Anna Bednarska-Czerwińska, ginekolożka z Kliniki Leczenia Niepłodności i Diagnostyki Prenatalnej Gyncentrum w Katowicach.

Podobnie jest zresztą z niedowagą. – Gdy przyszła mama waży za mało, jej gospodarka hormonalna może ulec zaburzeniu, co wpłynie na prawidłowe funkcjonowanie jajników. Objawia się to np. brakiem miesiączki – dodaje ginekolożka.

Zarówno w wypadku nadwagi, jak i niedowagi, należy przejść na zbilansowaną dietę, mądrze się odżywiać, nie tylko po to, by zajść w ciążę, ale także po to, by przebiegała prawidłowo.
Redakcja poleca: Dlaczego warto ćwiczyć jogę starając się o dziecko? - film.
O tym dlaczego warto ćwiczyć jogę przygotowując się do zajścia w ciążę mówi Aleksandra Kunstler, instruktorka i współwłaścicielka pracowni Jogamudra w Warszawie.

Dieta a ciąża, czyli sposób na utycie

Gdy ważysz za mało, nie wystarczy więcej jeść, trzeba jeść przede wszystkim odżywcze i kaloryczne produkty. Co robić w przypadku niedowagi – radzi mgr Małgorzata Pelikan, dietetyczka kliniczna Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach:
  • jeść więcej posiłków, nawet sześć–siedem dziennie. Poza śniadaniem, drugim śniadaniem, obiadem, podwieczorkiem i kolacją, warto zjeść również jedną lub dwie pełnowartościowe przekąski, np. kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z masłem, warzywami i drobiową wędliną czy półtłustym twarożkiem lub koktajl z owoców, jogurtu i orzechów z waflem ryżowym.
  • sięgać po zdrowe słodycze, np. domowe ciasto marchewkowe lub deser z twarożku i musu owocowego
  • włączyć do codziennego menu produkty o wysokiej gęstości odżywczej, tzn. oleje roślinne, miód, wysokokaloryczne owoce (banany), awokado oraz ugotowane warzywa korzeniowe, czyli ziemniaki, seler, pietruszka, marchewka
  • spożywać chude i białe mięso oraz tłuste ryby, np. łososie
  • unikać produkty wysoko przetworzone i o długich terminach przydatności – to źródło pustych kalorii, które odkładają się w organizmie jako tkanka tłuszczowa
  • mocno ograniczyć alkohol, kawę i mocną, czarną herbatę.

ZOBACZ TEŻ: Co zamiast mleka, by nie zabrakło wapnia?


Doładuj
Przeładuj