Lekarze zalecają taką dietę przede wszystkim wtedy, gdy dziecko cierpi na celiakię. To choroba wrodzona, która polega na nietolerancji glutenu, czyli białka występującego w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Działa ono szkodliwie na błonę śluzową jelit, dlatego trawienie i wchłanianie pokarmów ulega zaburzeniu. Organizmowi rosnącego dziecka zaczyna wtedy brakować budulca, energii i witamin.
Jak rozpoznać nietolerancję glutenu?
U młodszych dzieci pierwsze objawy pojawiają się po kilku tygodniach od wprowadzenia do diety potraw zawierających gluten (kaszy manny, bułeczek itp.). Maluch traci apetyt, staje się osowiały, płaczliwy. Robi obfite i brzydko pachnące kupki. Czasem wymiotuje. Przestaje przybierać na wadze i wolniej rośnie. Z czasem jego mięśnie wiotczeją, skóra zaczyna wisieć, brzuszek jest wzdęty. Objawy celiakii występują dopiero po dłuższym czasie od wprowadzenia „zakazanego” białka. Jeśli dobrze rosnące i przybierające na wadze dziecko dostało gluten, a potem przestaje rosnąć i przybierać na wadze, można przypuszczać, że cierpi na tę chorobę. Na szczęście u niemowląt pełnoobjawowa celiakia zdarza się bardzo rzadko. Objawem choroby może być też niedająca się wyleczyć niedokrwistość, gdyż na skutek uszkodzenia jelit występują zaburzenia we wchłanianiu żelaza, kwasu foliowego, witaminy B6.
Jak ułożyć odpowiednią dietę?
Podstawowa zasada to całkowite wykluczenie z jadłospisu produktów zbożowych z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa, a zastąpienie ich produktami naturalnie bezglutenowymi – z kukurydzy, ryżu, kaszy, gryki, prosa, mąki ziemniaczanej czy mąki sojowej. Dziecko na diecie nie może jeść zwykłego pieczywa i makaronu, kaszy manny i jęczmiennej, płatków owsianych, ciasta i słodyczy zawierających mąkę pszenną. Przeznaczone są dla niego produkty oznaczone symbolem przekreślonego kłosa lub opisane jako bezglutenowe („bezglutenowy”, „gluten-free”, „glutenfrei”, „sans gluten”). W Polsce produkowane jest specjalne pieczywo bezglutenowe w kilku gatunkach, makarony o wyglądzie i smaku zbliżonym do tradycyjnych, a nawet ciasta i ciasteczka. Używając mąki bezglutenowej, można zrobić naleśniki, kluski, upiec ciasto.
Żywienie
20 kwietnia 2007
Co może jeść dziecko na diecie bezglutenowej, a czego nie wolno mu podawać? Jak pomóc kilkulatkowi zaakceptować taki jadłospis? Pytamy fizjologa żywienia Annę Kłosińską.
Polecamy
Porady