Witaminy z grupy B – dlaczego są tak ważne dla kobiet w ciąży?
Jakie znaczenie dla kobiet w ciąży mają witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3, B6, B9 i B12? Czy te witaminy można przedawkować i jakie są tego konsekwencje? Jakie są najbogatsze źródła witamin z grupy B?
Witaminy z grupy B – dzienne zapotrzebowanie
Ciąża to okres zwiększonego zapotrzebowania na witaminy , szczególnie te z grupy B, tj. witaminę B9 (kwas foliowy), B1, B2, B6, B12 i B3.
Jeśli chodzi o witaminę B1, to przyjmuje się, że kobiety w ciąży potrzebują jej 0,8 mg dziennie. Zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi 1,2 mg. W przypadku witaminy B6 kobietom w ciąży zaleca się przyjmowanie 2 mg dziennie, natomiast witaminy B12 – 4 mcg.
Zapotrzebowanie na witaminę B3 wynosi 15-20 mg dziennie, a witaminę B9 , czyli kwasu foliowego, 0,4 mg dziennie (w przypadku kobiet, które urodziły dzieci z wadami układu nerwowego ta dawka powinna być wyższa, ale ustalona wspólnie z lekarzem). Niestety w przypadku kwasu foliowego sama dieta nie jest w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania, dlatego często należy suplementować tę witaminę .
Ważne! Zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy występuje w przypadku spożywania dużych ilości słodyczy, kawy, czarnej herbaty, a także u osób narażonych na silny stres czy palących papierosy.
Zobacz także: Jak stres w ciąży wpływa na poród? – wyjaśnia psycholog
Jakie znaczenie dla organizmu mają witaminy z grupy B?
Witaminy z grupy B są bardzo istotne dla organizmu, ponieważ koją nerwy, dbają o prawidłowy metabolizm, poprawiają przemianę materii i poprawiają zdolność koncentracji.
Witamina B1 , czyli tiamina, uczestniczy w wielu procesach energetycznych i neurofizjologicznych. Zapewnia dobrą przemianę materii i ma korzystny wpływ na układ nerwowy ( wspomaga pamięć ). Działa korzystanie na układ mięśniowy – hamuje produkcję kwasu mlekowego. Wspomaga leczenie choroby wieńcowej, leczenie bólu pooperacyjnego, półpaśca, epilepsji. Nawilża i odżywia skórę.
Witamina B2 , czyli ryboflawina, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek.
Korzystnie wpływa na układ nerwowy. Poprawia samopoczucie,...