dieta dla rodziny na czas koronawirusa
fot. adobe stock

Dieta dla rodziny na czas koronawirusa. Lista produktów na odporność

Koronawirus sieje spustoszenie w wyniku czego na sklepowych półkach widnieją pustki. Wiele ludzi wykupuje żywność w obawie przed kwarantanną. Jak w tym szczególnym czasie dbać o odporność? Co jeść, aby wzmocnić organizm? Podpowiadamy.
Katarzyna Gałązkiewicz
dieta dla rodziny na czas koronawirusa
fot. adobe stock
Odpowiednia dieta jest kluczowa w dbaniu o odporność zarówno dorosłego, jak i dziecka.
Bardzo ważne jest, by dbać o florę bakteryjną jelit, ponieważ dzięki bakteriom jelitowym składniki pokarmowe mogą się właściwie przyswajać. Przewód pokarmowy jest ważną częścią układu odpornościowego, dlatego że toczą się tam procesy, które chronią organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami. Jak zatem skomponować właściwą dietę?

Co jeść, aby wzmocnić odporność?

Za prawidłową florę bakteryjną odpowiadają probiotyki (które możesz kupić w aptece) lub wybrać ich naturalne źródło, które znajdziesz w produktach tj.
 
  • kiszona kapusta,
  • zielone warzywa o dużej zawartości chlorofilu
  • cykoria,
  • koncentraty z zielonych pędów jęczmienia

Pamiętaj by produkty tj.
  • mięso,
  • drób,
  • jaja
  • nabiał

pochodziły ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł, ponieważ często zdarza się, że zwierzętom wraz z karmą podaje się niewielkie ilości antybiotyków, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowe bakterie jelitowe. Jeśli zastanawiasz się jak skomponować jadłospis dla siebie i swojego dziecka, warto, abyś wzięła pod uwagę powyższe wskazówki i wybierała produkty sezonowe oraz warzywa bogate w witaminę C.
Redakcja poleca: Które produkty dla dziecka są bezpieczne? Jak to sprawdzić – mówi dyrektor IMiD [WIDEO]
Na rynku jest wiele produktów dla dzieci. Czy wszystkie są bezpieczne, skoro nie wszyscy producenci chcą się poddawać ocenie? Czy można wierzyć produktom ze znaczkiem Instytutu Matki i Dziecka – mówi dr n. med. Tomasz Maciejewski, dyrektor IMiD.

Co kupić na wypadek kwarantanny? Produkty wzmacniające odporność

  • kasza gryczana, płatki owsiane, jaglane, kasza jęczmienna i quinoa
  • pełnowartościowy makaron (z dodatkiem błonnika)
  • wieloziarnisty chleb
  • rośliny strączkowe tj. fasole, groch, soczewica, cieciorka.
  • kapusta, kalafior, brokuły, seler, cukinia, cebula, czosnek, imbir
  • marchew, buraki, pietruszka (korzeń), por, cebula, pomidory w puszkach lub przeciery w butelkach, jarmuż, dynia, kalarepa, cukinia
  • owoce — jabłka, cytryny, pomarańcze
  • pełnowartościowe tłuszcze — masło i oleje
  • orzechy, różnorodne nasiona, sezam, które zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe
  • przyprawy np. pieprz, ostra papryka, bazylia, tymianek, majeranek, oregano
  • zioła tj. mięta, kurkuma, pokrzywa
  • miody ze sprawdzonych pasiek
  • suszone owoce tj. daktyle, morele, rodzynki i kakao
  • grzyby — suszone prawdziwki, podgrzybki czy borowiki
  • mięso, drób, nabiał, jajka — ze sprawdzonych źródeł, tudzież hodowli ekologicznych.

Z czego zrezygnować?

Unikaj produktów tj.
 
  • alkohol, papierosy, kawa, sól
  • cukier i słodycze
  • rafinowanych margaryn
  • dań typu fastfood

Powyższe produkty obniżają funkcjonowanie układu odpornościowego, niepotrzebnie obciążają wątrobę i układ trawienny, co negatywnie wpływa na odporność.

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy