
7-dniowy jadłospis dla dwulatka - gotowy do zapisania
Nie bez powodu mówi się, że człowiek jest tym, co je. W jedzeniu są składniki, które nie tylko wzmocnią odporność, ale też zbudują ją po chorobie. To między innymi selen, cynk, żelazo, witaminy C, E i z grupy B, a także probiotyki. Udowodniono, że również nienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie zwiększają odporność. Ważne jest, by większość posiłków była ciepła – gdy organizm zużywa mniej energii na ogrzanie jedzenia, może ją spożytkować na ochronę przed infekcjami.
Oto propozycja tygodniowego jadłospisu na wzmocnienie dla dziecka po 1. urodzinach.
Zobacz też: Jakie danie na śniadanie - najlepsze produkty dla dzieci
Jadłospis na wzmocnienie dla dwulatka - poniedziałek:

Jadłospis na wzmocnienie dla dwulatka - wtorek.

Jadłospis na wzmocnienie dla dwulatka - środa.

Jadłospis na wzmocnienie dla dwulatka - zapisz w telefonie lub komputerze:

Jadłospis na wzmocnienie dla dwulatka - zapisz w komputerze lub telefonie:

Jadłospis na wzmocnienie dla dwulatka - zapisz na przyszłość:

Jadłospis na wzmocnienie dla dwulatka - zapisz w telefonie lub komputerze.

Zasady zdrowej diety dwulatka
Przestrzegaj ich, a twojemu dziecku łatwiej będzie zachować zdrowie:- Postaraj się podawać dziecku różnorodne posiłki, żeby jego dieta była urozmaicona.
- Maluch powinien jeść regularnie. Przerwy pomiędzy posiłkami nie mogą być dłuższe niż 2–3 godziny.
- Podawaj dziecku sporo owoców i warzyw. Ze spokojnym sumieniem możesz wykorzystywać mrożonki.
- Zdrowo przyrządzaj posiłki. Gotuj, duś, piecz, unikaj smażenia. Warzywa gotuj krótko, do miękkości, by straty cennych składników były jak najmniejsze.
Co wzmacnia odporność dziecka?
Oto produkty, które powinny co dzień znaleźć się w diecie dwulatka:- Cytrusy – zawierają mnóstwo witaminy C.
- Natka pietruszki – ma dużo beta-karotenu i witaminy C.
- Czosnek – zawiera związki bakterio- i grzybobójcze.
- Cykoria – jest bogata w składniki mineralne (potas, magnez, mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor), a także witaminy: z grupy B, C i beta-karoten. Zawiera też m.in. inulinę, prebiotyk, który wpływa na zwiększenie ilości dobrych bakterii (probiotyków) w przewodzie pokarmowym.
- Kasza gryczana – bogata w witaminy z grupy B, w tym B6, a także magnez.
- Ryby – zawierają dużo cynku, fosforu, jodu, żelaza, a także zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Orzechy i nasiona – mają sporo cynku, witamin z grupy B oraz witaminy E.
- Miód – zawiera substancje o działaniu antybiotycznym (oksydaza glukozy i lizozym) oraz potas, wapń, magnez, cynk, żelazo.
- Brokuły – bogate w składniki mineralne selen, wapń, beta-karoten i kwas foliowy.
- Cebula – zawiera mnóstwo witaminy C, a także m.in. zwiększający odporność cynk.