24750301.jpg

Ile jajek może zjeść dziecko? 10 ważnych pytań o jajka

Są wielkanocnym symbolem nowego życia. Choć krąży wokół nich wiele mitów, to nie ma wątpliwości, że dzieci powinny je jeść. Czy wiesz wszystko o jajkach?
Aleksandra Sobieraj
24750301.jpg
Do niedawna sądzono, że można jeść maksymalnie dwa jajka tygodniowo, głównie ze względu na cholesterol, który zawierają. Teraz wiemy, że nie jest on głównym czynnikiem zwiększającym poziom cholesterolu we krwi. Dlatego nie stawia się już innych ograniczeń w jedzeniu jajek niż... umiar i zdrowy rozsądek.

1. Od kiedy podawać dziecku jajka?

Zgodnie z nowym schematem żywienia niemowląt z 2014 roku jajko można podać dziecku już pod koniec siódmego miesiąca życia. Możesz podać samo żółtko jako dodatek do zupki jarzynowej albo całe jajko, czyli i żółtko, i białko. Zupę z jajkiem możesz podawać  dwa razy w tygodniu (w te dni dziecko nie powinno już jeść mięsa). Później, np. w 9–11 miesiącu możesz podawać dziecku jajka 3-4 razy w tygodniu, np. także w postaci jajecznicy na parze.

Zobacz też: Co powinno jeść niemowlę w 7. miesiącu życia? Jadłospis
Redakcja poleca: Dieta rocznego dziecka - film
Kiedy wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowlaka? Czy to prawda, że roczne dziecko może jeść niemal wszystko? Posłuchaj porad pediatry.

2. Co cennego jest w żółtku?

Głównie witaminy: A, D, PP, a także z grupy B, w tym kwas foliowy. Żółtko zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, potas, chlor, sód, siarkę i magnez. Dwie trzecie żółtka to tłuszcze, wśród których przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe. Te same rodzaje kwasów zawiera mleko kobiece. Są konieczne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt, dlatego do potraw dla maluchów należy dodawać żółtko.
  [content:0_15498,0_17110,8_507,8_504:ECVideo]

3. Czy białko też zawiera witaminy?

Tak, białko jajka zawiera witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, ale jego największym bogactwem są aminokwasy, z których jest zbudowane. Nasz organizm przyswaja je w około 100 procentach. Podając całe jajko po raz pierwszy, obserwuj reakcję dziecka. Białko jajka jest silnym alergenem!

4. Jak przyrządzać jajka dla dziecka?

Najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli dwie, trzy minuty od zagotowania się wody. Możesz podać je już rocznemu dziecku. Smaczna jest również jajecznica na parze, np. ze szczypiorkiem. Jajka smażone czy sadzone na maśle również zachowują całe bogactwo witamin, ale lepiej podawać je starszym dzieciom, nie niemowlętom.

5. Ile czasu gotować jajka na twardo?

Jajka na twardo wystarczy gotować 6–10 minut. Dłuższe gotowanie jajek sprawia, że wokół żółtka powstaje nieapetyczna zielona obwódka. Jest to spowodowane reakcją zawartej w żółtku siarki z żelazem.

Zobacz też: 8 sekretów zdrowego gotowania dla dziecka

6. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Wrzuć jajko do naczynia z zimną wodą. Gdy tonie, to znak, że jest świeże. Jajko długo przechowywane utrzymuje się na powierzchni, bo gromadzi się w nim więcej powietrza. O tym, że jajko jest nieświeże, może również świadczyć chlupot, jaki słychać, gdy się nim potrząsa.
  [content:0_8295,8_1598,0_16886,0_9468:CMNews]

7. Jak przechowywać jajka?

Jajka należy przechowywać w lodówce, spiczastym końcem do dołu. Nie mogą leżeć np. blisko ryb, bo ich skorupka łatwo wchłania zapachy. Świeże jajka przechowuj do czterech tygodni.

8. Czy trzeba jajka myć przed rozbiciem?

Jeśli są brudne, to koniecznie trzeba je umyć, można je także sparzyć wrzątkiem. Jednak obecnie w większości ferm są zachowywane dobre warunki higieniczne. Nie kupuj jaj z pękniętą skorupką, bo przez nią mogą się dostać do wnętrza chorobotwórcze bakterie. Jeśli jajko pęknie już po kupieniu, np. w drodze do domu, wbij je do naczynia, przykryj, schowaj do lodówki i zużyj jak najszybciej.

Zobacz też: Jak unikać zatruć pokarmowych u dziecka?

9. Od czego zależy kolor żółtka i skorupki?

Kolor żółtka i skorupki jajka zależy od rodzaju karmy, jaką dostaje kura. To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, jedzące kukurydzę – o pomarańczowym. Kolor skorupki zależy od rasy kury i nie ma nic wspólnego z wartością odżywczą jajka.

10. A co z jajkami przepiórczymi?

Często wykorzystuje się je w diecie dzieci uczulonych na białko jaja kurzego. Jedno jajko kurze można zastąpić trzema, czterema jajkami przepiórczymi. Mają one więcej żółtka (w stosunku do białka) niż kurze. Na miękko gotuje się je od minuty do półtorej, na twardo trzy, cztery. Do rozbijania jajek przepiórczych używaj noża. Pod skorupką jest twarda błonka, którą trzeba przeciąć.

Zobacz też: 6 sposobów, jak uprzyjemnić dziecku posiłki
Oceń artykuł

Ocena 4 na 7 głosy

Zobacz także

Popularne tematy