Jedz ryby w czasie karmienia piersią: dziecko będzie mieć wyższe IQ!
W czasie laktacji dwa razy w tygodniu jedz porządną porcję ryby, najlepiej morskiej. Dobre tłuszcze z ryb przechodzą do twojego mleka. Badania pokazują, że im więcej omega-3 w diecie, tym dziecko mądrzejsze i zdrowsze.
Dzieci, które w okresie niemowlęcym miały dietę bogatszą w kwasy omega-3 , wykazywały większe zdolności umysłowe wiele lat później, gdy rozpoczynały naukę w szkole - jest pewien dr Peter Willatts z Katedry Psychologii Uniwersytetu Dundee w Szkocji .
Zobacz film z dr. Willattsem: Jak kwasy DHA wpływają na rozwój niemowląt
Najbogatszym źródłem tłuszczów omega-3 są ryby, zwłaszcza morskie (oraz słodkowodny pstrąg). Jeśli karmiąca mama w czasie laktacji je dwa razy dziennie porcję ryb, dziecko dostaje wystarczającą ilość omega-3. Jeśli ich nie je, dziecko dostaje ich za mało. Tymczasem najnowsze badania potwierdzają, że kwasy omega-3 są bardzo ważne dla zdrowia i rozwoju dziecka.
Kwasy omega-3: znaczenie dla zdrowia dziecka
Kwasy omega-3, a zwłaszcza jeden z nich ( DHA ), mają ogromne znaczenie dla zdrowia i rozwoju dziecka:
są ważne dla budowy mózgu. Dzieci, których dieta jest bogata w kwasy omega-3, mają lepsze wyniki w testach IQ, osiągają lepsze wyniki w szkole;
poprawiają widzenie: u dzieci, których dieta była bogata w omega-3, szybciej rozwijały się procesy widzenia;
chronią przed alergią: dzieci, których dieta była bogata w kwasy omega-3 rzadziej mają alergię
poprawiają odporność.
Dzieci, w których diecie jest dużo tłuszczów omega-3, mają mniej problemów z koncentracją , osiągają lepsze wyniki w szkole, rzadziej cierpią na ADHD .
Kwasy omega-3 są też bardzo ważne w wieku dorosłym: chronią przed otyłością , cukrzycą, chorobami serca, miażdżycą, nowotworami. Osoby, które jedzą ryby 1-2 razy w tygodniu, rzadziej chorują na choroby cywilizacyjne: cukrzycę, otyłość, miażdżycę, nowotwory .
Ryby jako bogate źródło omega-3
Najwięcej omega-3 mają tłuste ryby morskie, jak: łosoś atlantycki , sardynki, śledź, makrela, miecznik, tuńczyk, flądra, sola, halibut. Spośród słodkowodnych dużo omega-3 ma pstrąg ....