GRY
 
 

Jaką dietę powinna mieć mama karmiąca piersią?

Dieta karmiącej mamy powinna być przede wszystkim zdrowa, a to oznacza, że także lekkostrawna. Na czym polega taka dieta? I dlaczego karmiąca piersią mam nie powinna jeść ciężkostrawnych dań? Wyjaśniamy.

dieta karmiącej
fot. Fotolia
Nazwa „dieta lekkostrawna” wzięła się stąd, że wszystkie posiłki podawane w jej ramach powinny być łatwo przyswajalne przez organizm, a ich trawienie nie może przysparzać kłopotów. Jej podstawą jest wyeliminowanie  produktów długo zalegających w żołądku, czyli tłustych, smażonych, wzdymających i ostro przyprawionych, a także tych, które zawierają bardzo dużo błonnika. Zobacz, jakie są jej zasady.

1. Jedz regularne posiłki

Najważniejsze, by posiłki były regularne, czyli spożywane podobnych odstępach czasu, zwykle co trzy godziny. W ciągu dnia należy zjeść od 4 do 5 dobrze skomponowanych posiłków (3 główne i 2 mniejsze).
Redakcja poleca: Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film
Niestety, kobiety karmiące piersią nie odżywiają się dobrze... Badania wykazały, że całkiem niepotrzebnie wykluczają ze swojej diety niektóre produkty - i choć robią to w trosce o dziecko, to nie jest to korzystne. Zobacz, co możesz poprawić w swojej diecie, jeśli karmisz piersią.

2.  Serwuj świeże potrawy

Najlepiej, by dania, które będziesz jeść, były świeżo przyrządzone. Jeśli przechowujesz je w lodówce, to naprawdę krótko, maksymalnie 1-2 dni.

3. Dania powinny zawierać zdrowe tłuszcze

Najlepsze tłuszcze to oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, które są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, a także olej rzepakowy bezerukowy – zawierający dużo jednonienasyconych kwasu oleinowego – oliwa z oliwek, oraz świeże masło. Najlepiej podawać je na surowo, dodając do już gotowych potraw. Zupy i sosy możesz zaprawiać mlekiem lub żółtkiem, ale nie stosuj zasmażek z mąki.

4. Potrawy trzeba przygotowywać w zdrowy sposób

Dozwolone sposoby przygotowywania dań to duszenie, pieczenie w folii, gotowanie na parze lub w wodzie (czyli tradycyjnie). Smażenie i pieczenie z dodatkiem tłuszczu jest wykluczone, bo potrawy nasiąknięte tłuszczem są ciężkostrawna.

5. Przyprawy powinny być łagodne

Podawane dania powinny mieć łagodny smak, aby nie pobudzać wydzielania soków trawiennych, dlatego dozwolone jest stosowanie jako przypraw ziół: majeranku, rzeżuchy, kopru, pietruszki, cukru, soku z cytryny. Potraw z dodatkiem chili, papryki, pieprzu, musztardy, octu, ziela angielskiego czy gorczycy, mogą podrażniać żołądek.

6. Zdrowe napoje

W diecie lekkostrawnej zakazane są napoje gazowane, także typu cola (a także czarna herbata, kawa, alkohol). Wskazane są herbatki owocowe, napary ziołowe, jogurty naturalne, mleko oraz kawa zbożowa. Na deser można jeść domowy budyń, kisiel, galaretkę, mus owocowy, suflet, soki owocowe, natomiast ciast z kremami, torty, batony, czekolada, orzechy oraz chałwa są niedozwolone.

Ramka
Czy wiesz, że... ostre przyprawy w potrawach zwiększają wydzielanie soków żołądkowych, co może mieć działanie drażniące, a na dłuższą metę może nawet spowodować nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych i dolegliwości z tym związane.

Wróć do talerza
Doładuj
Przeładuj