warzywa a karmienie piersią
fot. Adobe Stock

Jakie warzywa można jeść, karmiąc piersią?

Czy karmiąca mama może jeść warzywa wzdymające? Czy kapusta, fasola, groch powodują u dziecka kolkę, jeśli je jesz w czasie karmienia piersią? Czy to prawda, że czosnek i cebula zmieniają smak mleka? Sprawdziliśmy, jakie są najlepsze warzywa dla karmiącej mamy.
warzywa a karmienie piersią
fot. Adobe Stock
Karmiąca mama powinna jeść warzywa nawet 3-4 razy dziennie w różnej postaci – surowe, gotowane, pieczone, jako dodatek do kanapek, koktajl na śniadanie czy w postaci surówki do obiadu. Warzywa to skarbnica witamin i składników mineralnych ważnych dla karmiącej mamy i dziecka. Składniki zawarte w warzywach chronią przed anemią, przemęczeniem, dodają witalności, urody, chronią przed infekcjami, chorobami serca, cukrzycą, nowotworami. 

Narosło wiele mitów wokół warzyw, które można jeść podczas karmienia piersią. Wciąż wiele karmiących mam uważa, że nie wolno jeść kapusty, kalafiorów, brokułów, brukselki, fasoli, soczewicy, bo mogą spowodować kolkę u dziecka. Albo że nie wolno jeść czosnku, cebuli, pora, bo dziecko nie będzie chciało ssać. Wiele z tych mitów już zostało obalonych. Są jednak warzywa, które warto jeść codziennie w czasie karmienia piersią, bo mają tak dużo witamin, albo wspomagają laktację. Po inne warzywa można sięgać tylko sporadycznie. Sprawdź na naszej liście, które warzywa są najlepsze w czasie laktacji.

Karmienie piersią a warzywa korzeniowe

Warzywa korzeniowe są cennym źródłem witamin i minerałów dla karmiącej mamy, szczególnie w okresie zimowym, ponieważ można je długo przechowywać. Należy jednak pamiętać, że jadalna część marchewki, buraka czy pietruszki łatwo chłonie z ziemi wszelkie zanieczyszczenia. Z tego względu warto je grubiej obierać przed spożyciem, a najlepiej kupować warzywa pochodzące z upraw ekologicznych lub jeść wyhodowane we własnym ogródku, w którym nie stosujemy chemii.

Wybierz warzywo korzeniowe z listy niżej i czytaj, jakie ma znaczenie dla karmiącej mamy:

Warzywa wzdymające dla karmiącej mamy

Wzdęcia najczęściej powodują warzywa kapustne (brokuły, kalafior, kapusta, brukselka), a także strączkowe, czyli fasola, groch, bób. Mamy karmiące piersią obawiają się, że jedząc warzywa wzdymające doprowadzą do kolki u dziecka. Zgodnie z obecną wiedzą naukową nie ma takiego sposobu, aby gazy pojawiające się w jelitach mamy przenikały do jej mleka – a za jego pośrednictwem do organizmu dziecka. Nie obawiaj się więc, że niemowlę będzie cierpiało na ból brzucha, kolkę, jeśli będziesz jadła warzywa kapustne i strączkowe. 

Kliknij w podane niżej nazwy warzyw i czytaj więcej o ich wpływie na karmienie piersią:

Warzywa kapustne
Warzywa strączkowe
Jeśli fasola, groch czy kapusta powodują u ciebie jakiekolwiek dolegliwości, np. wzdęcia, to lepiej ich nie jeść dla własnego komfortu. Zmuszanie się do jedzenia nielubianych produktów ze względu na dobro karmionego piersią dziecka nie jest polecane przez specjalistów. ​Przede wszystkim warto pamiętać, że dieta karmiącej mamy powinna być urozmaicona, zdrowa i dopasowana do jej upodobań. Kategoryczne zakazy dotyczące diety podczas karmienia piersią odeszły do lamusa, także te dotyczące produktów wzdymających. Jeśli jednak zauważysz, że twoje dziecko rzeczywiście ma kłopoty z brzuszkiem lub jest mniej spokojne, gdy zjesz jakiś produkt, postaraj się go jeść w mniejszych ilościach. W przypadku mocnej kolki u dziecka nie działaj na własną rękę, tylko wyjaśnij przyczynę dolegliwości z pediatrą.

Warzywa cebulowe a karmienie piersią

Wiele mam karmiących obawia się jedzenia czosnku czy cebuli z uwagi na zmianę smaku swojego pokarmu. To prawda – charakterystyczny smak warzyw cebulowych przenika do mleka mamy, ale nie jest przeciwskazaniem do ich jedzenia podczas karmienia piersią. Niemowlę w ten sposób oswaja się z charakterystycznym smakiem różnych warzyw i innych produktów, które jada mama. Mleko smakujące czosnkiem czy kapustą sprawi, że w okresie rozszerzania diety dziecko łatwiej zaakceptuje te warzywa w swoim menu. 

Warzywa cebulowe (czytaj więcej):

Warzywa dyniowate

Warzywa dyniowate są lekkostrawne i bogate w witaminy i minerały. Kabaczki i dynie z uwagi na grubą skórkę nie chłoną pestycydów – co jest ich dodatkową zaletą. Warzywa dyniowate mają delikatny smak, przez co nie wpływają na smak pokarmu mamy.

Wybierz warzywo dyniowate z listy niżej i czytaj więcej:

Warzywa liściaste

Zielone warzywa liściaste to bardzo ważny składnik zdrowej diety, także w okresie karmienia piersią. Ponieważ łatwo chłoną azotany z nawozów sztucznych, najlepiej jeść warzywa ekologiczne, nie uprawiane pod folią, a przed jedzeniem starannie je umyć. Zielone warzywa liściaste najlepiej jeść na surowo w postaci sałatek. Świetnie nadają się również do przyrządzenia koktajli. 

Czytaj więcej o warzywach liściastych:

Warzywa psiankowate

Do warzyw psiankowatych zalicza się między innymi bardzo popularne w Polsce papryki, ziemniaki i pomidory. Podobnie jak inne warzywa, warto jeść je w okresie karmienia piersią. Warto jednak pamiętać, że warzywa psiankowate mogą wpływać niekorzystnie na osoby, które mają problemy ze stawami czy choroby autoimmunologiczne. Jeśli karmiąca mama ma takie przypadłości, powinna uważać na jedzenie warzyw psiankowatych ze względu na swoje zdrowie.

Czytaj więcej o warzywach psiankowatych w okresie karmienia piersią:

Inne warzywa


Zobacz także:
Redakcja poleca: Przepis na zupę z buraczkami i fasolką
Zupa z buraczków z fasolką to świetny pomysł Moniki Mrozowskiej na wartościowy obiad bogaty w żelazo i kwas foliowy.
Oceń artykuł

Ocena 3 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy