GRY
 
 

Czy karmiąca mama może jeść kalafiora?

Kalafior to jedno z warzyw kapustnych, które nie cieszą się dobrą sławą jeśli chodzi o mamy karmiące. Jest jednak bardzo cenny odżywczo. Czy naprawdę trzeba się go bać?

Kalafior dla karmiącej
fot. Fotolia
Prawdopodobnie, tak samo jak włoszczyznę, kalafiora sprowadziła do Polski królowa Bona. Jest jednym z warzyw o najsilniejszym działaniu antyrakowym (podobnie jak brokuł), m.in. z powodu zawartości sulforafanu (składnika, który zabija komórki rakowe).

Co dobrego w kalafiorze?

Kalafior jest bardzo bogaty w witaminę C – już 100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę – a także witaminy z grupy B. Sporo jest w nim także składników mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, a nawet fluoru potrzebnych nam, by wszystkie procesy w organizmie przebiegały prawidłowo. Jest niskokaloryczny, a więc świetnie nadaje się dla karmiącej mamy, jeśli chce po ciąży zrzucić kilka kilogramów. Ma również działanie przeciwzapalne – zapobiega i pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie.
Redakcja poleca: Diety zakazane podczas karmienia piersią – film
Czy wiesz, że niezależnie od tego, co jesz, skład twojego mleka się nie zmienia? Dlaczego więc restrykcyjne diety nie są zalecane podczas karmienia piersią? Sprawdź!

Czy karmiąca mama może jeść kalafiora?

Nie ma przeciwwskazań dla mamy karmiącej jeśli chodzi o jedzenie kalafiora w diecie mamy karmiącej, choć należy on do warzyw kapustnych, mogących powodować wzdęcia. W pierwszym miesiącu karmienia piersią możesz go jeść ostrożnie, choć najnowsze badania dowodzą, że gazy powstające w jelitach mamy nie są w stanie przedostać się do pokarmu, a następnie do układu pokarmowego dziecka. Potem po prostu jedz go z umiarem lub łącz z koprem lub kminkiem, które zapobiegają wzdęciom.

Zobacz też: Czy karmiąca mama może jeść produkty wzdymające?

Kiedy jest najlepszy sezon na kalafiora?

W Polsce sezon na świeże kalafiory trwa od czerwca do października. Są one jednak dostępne w sklepach niemal przez cały rok - świeże z importu lub mrożone.

Jak jeść kalafiora?

Kalafiora można gotować na parze lub tradycyjnie (niedługo, tylko do miękkości), w wodzie i podawać jako warzywny dodatek do obiadu. Można go też zapiekać, a nawet jeść na surowo z dipem jogurtowym. Nadaje się też na sałatki. Podczas gotowania kalafior wydziela nieprzyjemny zapach, bo w jego skład wchodzą olejki eteryczne, które powodują wydzielanie się siarki.
Należy kupować świeże kalafiory, o jędrnych różyczkach, bez brązowych plam – takie są pełnowartościowe. W sklepach oprócz białego kalafiora są jeszcze dwie inne odmiany: zielona (romanesco) i fioletowa. Smakują podobnie jak biała.


Wróć do talerza
Czytaj też na Polki.pl: Jaki kolor warzyw i owoców powinnaś jeść?
Doładuj
Przeładuj