Kalafior dla karmiącej
fot. Fotolia

Czy karmiąca mama może jeść kalafiora?

Kalafior to jedno z warzyw kapustnych, które nie cieszą się dobrą sławą, jeśli chodzi o mamy karmiące. Jest jednak bardzo cenny odżywczo. Czy naprawdę trzeba się go bać?
Aleksandra Sobieraj
Kalafior dla karmiącej
fot. Fotolia
Prawdopodobnie, tak samo jak włoszczyznę, kalafiora sprowadziła do Polski królowa Bona. Jest jednym z warzyw o najsilniejszym działaniu antyrakowym (podobnie jak brokuł), m.in. z powodu zawartości sulforafanu (składnika, który zabija komórki rakowe).

Co dobrego w kalafiorze?

Kalafior jest bardzo bogaty w witaminę C – już 100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę – a także witaminy z grupy B. Sporo jest w nim także składników mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, cynku, fosforu, a nawet fluoru potrzebnych nam, by wszystkie procesy w organizmie przebiegały prawidłowo. Jest niskokaloryczny, a więc świetnie nadaje się dla karmiącej mamy, jeśli chce po ciąży zrzucić kilka kilogramów. Ma również działanie przeciwzapalne – zapobiega i pomaga łagodzić stany zapalne w organizmie.
Redakcja poleca: Jak karmić piersią niemowlę?
Powodzenie w karmieniu piersią często zależy od tego, co wydarzy się w pierwszych dniach życia dziecka. Sprawdź najważniejsze zasady karmienia piersią niemowlaka.

Czy karmiąca mama może jeść kalafiora?

Nie ma przeciwwskazań, żeby kalafior znalazł się w diecie mamy karmiącej. Choć należy on do warzyw kapustnych, mogących powodować wzdęcia przyszłe mamy mogą go jeść bez obaw. Gazy powstające w jelitach mamy nie są w stanie przedostać się do pokarmu, a następnie do układu pokarmowego dziecka. Jak każdy inny produkt, jedz kalafior z umiarem. Aby był dla ciebie bardziej lekko strawny łącz go z koprem lub kminkiem, które zapobiegają wzdęciom.

Zobacz też: Czy karmiąca mama może jeść produkty wzdymające?

Kiedy jest najlepszy sezon na kalafiora?

W Polsce sezon na świeże kalafiory trwa od czerwca do października. Są one jednak dostępne w sklepach niemal przez cały rok – świeże z importu lub mrożone.

Jak przyrządzać kalafior podczas karmienia piersią?

Kalafiora można gotować na parze lub tradycyjnie (niedługo, tylko do miękkości), w wodzie i podawać jako warzywny dodatek do obiadu. Można go też zapiekać, a nawet jeść na surowo z dipem jogurtowym. Nadaje się też na sałatki. Podczas gotowania kalafior wydziela nieprzyjemny zapach, bo w jego skład wchodzą olejki eteryczne, które powodują wydzielanie się siarki.
Należy kupować świeże kalafiory, o jędrnych różyczkach, bez brązowych plam – takie są pełnowartościowe. W sklepach oprócz białego kalafiora są jeszcze dwie inne odmiany: zielona (romanesco) i fioletowa. Smakują podobnie jak biała.

Czytaj też na Polki.pl: Jaki kolor warzyw i owoców powinnaś jeść?
Oceń artykuł

Ocena 6 na 3 głosy

Zobacz także

Popularne tematy