Nie od dziś wiadomo, że od tego, co jemy, w dużym stopniu zależy, jak się czujemy. Bo jedzenie nie tylko zaspokaja głód, ale może też wpływać – dobrze lub źle – na nasze samopoczucie. Może poprawić nastrój, dodać energii, pomóc w myśleniu.
Na samopoczucie ma też wpływ wiele czynników, które nie zależą od diety. Jednak dzięki odpowiedniemu jedzeniu można sobie pomóc. Przecież za mechanizmy powstawania emocji odpowiedzialne są przemiany chemiczne (tak, tak, nasz organizm to jednak w dużym stopniu chemia!). Są związane z obecnością określonych substancji, tzw. neuroprzekaźników (najważniejsze to acetylocholina, serotonina, noradrenalina i dopamina). A te są produkowane przy użyciu składników dostarczanych z jedzeniem.
Dlatego właśnie warto jeść w odpowiedni sposób. Jak? Poniżej kilka pomysłów.
Sałatka Jasia i Małgosi
Witamina C (kapusta, sok, jabłka) bierze udział w przekształcaniu tryptofanu w serotoninę, która wspomaga koncentrację.
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 2–3 czerwone jabłka
- sok z cytryny
- 5 dag orzechów włoskich
Na sos:
- pół kubka jogurtu
- sok z połowy cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pół łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
Przygotowanie: Kapustę oczyść, umyj i odsącz. Poszatkuj. Jabłka umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój ze skórką w płatki i skrop cytryną. Zmieszaj z kapustą i posiekanymi orzechami. Przygotuj sos, łącząc składniki, i polej nim sałatkę. Wymieszaj, odstaw, by nabrała smaku.
Żywienie
25 marca 2011
Jedzenie nie tylko pozwala dobrze działać mięśniom i organom. Pomaga też zachować dobre samopoczucie! Co twój malec powinien jeść, by mieć świetny nastrój?
Polecamy
Porady