
Co jeść, żeby mieć dobry humor? 6 pomysłów na pyszne dania dla dziecka
1. Kasza jaglana z owocami
Świetna na śniadanie. Dobrym źródłem aminokwasu, tryptofanu, z którego powstaje serotonina (hormon szczęścia), jest zarówno jogurt, jak i kasza jaglana (to ją wyróżnia spomiędzy innych kasz). Owoce i kasza, jako źródła błonnika, sprawiają, że serotonina jest uwalniana równomiernie.Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- łyżeczka miodu
- szklanka owoców (banan, truskawki)
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
Dla dzieci od 3. roku życia, bez miodu – od 2. roku życia.
Zobacz też: 8 powodów, by karmić dziecko zdrowo
2. Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie. Jajka zawierają lecytynę, która jest źródłem choliny. Z niej produkowana jest acetylocholina (neuroprzekaźnik), która poprawia pracę mózgu, dobrze wpływa na koncentrację.Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- łyżeczka masła
- pół łyżeczki śmietany
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki musztardy
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól morska
Dla dzieci od 3. roku, bez musztardy – od 2. roku życia.
3. Sałatka Jasia i Małgosi
Witamina C (kapusta, jabłka, sok z cytryny) bierze udział w przekształcaniu tryptofanu w serotoninę, która wspomaga koncentrację, ułatwia pokonywanie stresów.Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 2–3 czerwone jabłka
- sok z cytryny
- 5 dkg orzechów włoskich
- pół kubeczka jogurtu
- sok z połowy cytryny
- szczypta cukru
- sól
- pół łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
Dla dzieci od 3. roku życia.
Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko?
4. Sałatka z awokado i pomidorami
Awokado i pomidory zawierają kwas foliowy, który razem z witaminami B6 i B12 z białka (ser feta) bierze udział w wytwarzaniu serotoniny, poprawiającej nastrój.Składniki:
- pół paczki makaronu z ciemnej mąki
- 2 dojrzałe awokado
- pomidor
- pół kostki sera feta
- dwie garście posiekanej zieleniny (koperek, natka, bazylia)
- 4–5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
Dla dzieci od 2–3. roku życia.
5. Krupnik z grzybami
Zupa zawierająca magnez (kasza jęczmienna), który razem z kwasem foliowym i witaminą B12 bierze udział w powstawaniu noradrenaliny i dopaminy. Wpływają one na dobry nastrój, odpowiadają za odczuwanie przyjemności, a także za sprawne działanie mózgu.Składniki:
- włoszczyzna
- cebula
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki masła
- listek laurowy
- natka pietruszki
- dwa suszone grzybki
Dla dzieci od 3. roku życia, bez grzybów – od 2. roku życia.
Zobacz też: Kiedy kupować warzywa i owoce, żeby miały mało chemii?
6. Ryba zapiekana w szpinaku
Selen (jest w rybach morskich, czosnku) bierze udział w wytwarzaniu serotoniny. W rybach (szczególnie tłustych) znajdują się również kwasy omega-3, które są konieczne do prawidłowej pracy układu nerwowego – są składnikiem błon komórkowych komórek nerwowych.Składniki:
- 60–70 dkg filetów z ryby morskiej (np. sola, łosoś)
- sok z cytryny
- 50 dkg mrożonego szpinaku (całe liście lub rozdrobniony)
- pół szklanki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- łyżka tartego parmezanu
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Dla dzieci od 3. roku życia.
Endorfiny atakują!
Za uczucie przyjemności odpowiadają też endorfiny. Wzrost ich poziomu następuje, gdy tylko poczujemy słodki smak. Od razu wywołuje to uczucie zadowolenia i natychmiastową poprawę nastroju. Dzieje się tak, zanim zadziała serotonina, co następuje dopiero po czterech godzinach od posiłku. Endorfiny wydzielają się też po zjedzeniu tłuszczu. Dlatego tak miłe jest jedzenie produktów zawierających i cukier, i tłuszcz, np. lodów, czekolady.Zobacz też: Jak wzmocnić odporność dziecka?
Konsultacja: Anna Kłosińska, pracuje w dziale Oświaty Zdrowotnej PSSE, opracowuje programy żywieniowe dla dzieci.