
Są dowody! Dieta niemowlęcia wpływa na geny
Można nauczyć dziecko jedzenia warzyw i nierzucania się na słodycze i colę?
Tak. Holender czy Norweg, mając do wyboru stół z przekąskami, nigdy nie sięgnie po ciastko czy cukierki. Zawsze w pierwszej kolejności będą to owoce lub warzywa.Dlaczego?
Bo te społeczeństwa od najmłodszych lat mają wpajane zasady zdrowego żywienia. Małe dzieci nie dostają tam słodyczy. A u nas często jak tylko dziecko jest w stanie coś utrzymać w rączce, to od razu dostaje czekoladkę. W żłobkach czy przedszkolach często drugie śniadania i podwieczorki to chleb z dżemem!Czytaj też: Szokujący raport - źle karmimy dzieci!
Trudno uwierzyć, że tego, czy niemowlę będzie jadło warzywa czy dostanie parówki, ciastko czy słone paluszki będzie zależeć jego zdrowie za 20-40 czy więcej lat.
Prawda "jesteś tym, co jesz" – znana jest od tysięcy lat. Dziś jednak coraz więcej wiemy o tym, jak ważny wpływ na całe życie dziecka ma sposób odżywiania się jego matki w okresie ciąży czy karmienia piersią. Słynne hasło "pierwsze 1000 dni" to hasło programowania żywieniowego. Od tego, co dziecko je w swych pierwszych miesiącach, latach życia zależy kim będzie za 10, 20, 30 lat! Czy dożyje w zdrowiu do swych czterdziestych urodzin, czy wcześniej będzie musiało zmagać się z otyłością, cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym – plagami XXI wieku.Według teorii programowania żywieniowego ekspozycja na czynniki środowiskowe i doświadczenia żywieniowe w tzw. krytycznych okresach życia, m.in. w okresie wczesnego rozwoju prenatalnego oraz po urodzeniu może wpływać na zdrowie we wszystkich kolejnych latach życia.
To tylko teoria, czy są na to jakieś dowody?
Mamy już dowody z badań na zwierzętach, z badań epidemiologicznych, obserwacyjnych i interwencyjnych.Pierwsze obserwacje dotyczyły pokoleń powojennych, były prowadzone wśród dzieci kobiet, które w czasie ciąży z powodu wojny przeżywały okresy głodu. Okazało się, że ich dzieci miały zupełnie inną zapadalność i chorobowość, np. na zaburzenia sercowo-naczyniowe.
Najlepszym przykładem roli diety i rozwoju choroby jest celiakia. Holenderski pediatra Wim Dicke w latach 50. stwierdził, że wykluczenie z diety pszenicy, żyta i owsa powoduje poprawę stanu jego małych pacjentów – a odkrycie to wiązało się właśnie z niedoborem produktów zbożowych podczas II wojny światowej.
Prowadzi się teraz badania nad wpływem żywienia w pierwszym okresie życia?
Tak, na całym świecie prowadzi się coraz więcej badań nad rolą żywienia w tych pierwszych okresach życia a zdrowiem człowieka w w kolejnych latach.Proszę zwrócić uwagę na ilość zmian dotyczących np. mlek modyfikowanych dla dzieci. Obniża się w nich od lat poziom białka. Dodaje zaś wielonienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, prebiotyki, nukleotydy. Wszystko ma dać dziecku "dobry start" w dorosłość.
Co niemowlę powinno jeść, by było mądre, zdolne i dożyło 100 lat w zdrowiu?
Zawsze i przede wszystkim – najważniejszy jest zdrowy rozsądek. A podstawowe zasady od lat są takie same:- woda do zaspokajania pragnienia,
- przez pierwsze 6 miesięcy wyłączne karmienie piersią.
- A potem wprowadzanie po kolei nowych potraw: warzywa, mięso, jaja, ryby, z ograniczeniem cukru i soli.
Czytaj więcej: