GRY

Co jeść po porodzie? Przykładowy jadłospis i zalecenia

Menu młodej mamy powinno dostarczyć dużo energii i składników odżywczych. Dziecku zapewni to szybki wzrost, a tobie powrót do formy. Sprawdź nasz tygodniowy jadłospis!

co jeść po porodzie
fot. Fotolia
W połogu najlepiej jeść rzeczy bogate w białko, żelazo, węglowodany, kwasy omega-3, wapń. Po porodzie wybieraj:
  • produkty pełnoziarniste,
  • ryby morskie,
  • chude mięso,
  • wołowinę
  • i nabiał.
Unikaj żywności wysoko przetworzonej i pamiętaj o tym, żeby dużo pić. Potrzebujesz urozmaiconej diety, żeby odzyskać pełnię sił po porodzie.

Dieta podczas połogu

Na świecie pojawiło się właśnie twoje dziecko, a ty, zamiast się cieszyć, myślisz, czy to, co jesz, mu nie zaszkodzi. Tyle się przecież mówi o kolce u niemowląt i alergiach pokarmowych! Eliminujesz więc z diety to, co twoim zdaniem jest niewskazane dla dziecka. Błąd! Twój organizm jest osłabiony po ciąży i porodzie. Oprócz tego pewnie cierpisz na zaparcia, może zmagasz się z depresją. Połóg to czas dla ciebie, byś mogła się zregenerować.
Odpowiednia dieta może ci pomóc, więc nie pozbawiaj organizmu cennych substancji. Później też odżywiaj się zdrowo i nie eliminuj żadnych pokarmów ze swojej diety. Twój pokarm powstaje z krwi, nie tworzy się w jelitach, ani przewodzie pokarmowym i nie powoduje u dziecka kolki czy wzdęć. Pamiętaj o tym!

Zobacz też: Które superprodukty jeść w czasie karmienia piersią [INTERAKTYWNY TALERZ]

Ogólne zalecenia dotyczące diety po porodzie

Twoja codzienna dieta w połogu powinna być urozmaicona i bogata w odpowiednie składniki odżywcze. Komponując posiłki postaw na:
  • przetwory zbożowe i węglowodany: pieczywo, kasze, makarony, ziemniaki. Dostarczają sporo cukrów, które łagodnie i stopniowo podnoszą poziom glukozy we krwi. Dzięki temu dłużej jesteś syta. Cukry te mają jeszcze jedną zaletę: są najlepszym źródłem energii potrzebnej do wytwarzania mleka, a także do regeneracji organizmu po porodzie.
  •  zdrowe tłuszcze:  do przygotowywania potraw używaj najlepiej oliwy i oleju rzepakowego. Dodawaj je do sałatek lub podawaj z chlebem. Mają witaminę E wspomagającą rozwój dziecka. Pieczywo smaruj masłem. Pamiętaj, że twarda margaryna zawiera kwasy trans, które nie są zalecane w żadnej zdrowej diecie.
  • nabiał, chude mięso, ryby morskie: co najmniej trzy razy dziennie jedz nabiał i chude mięso (drób, cielęcinę, wołowinę). 2–3 razy w tygodniu sięgnij po ryby morskie. Gotuj je, piecz w folii lub grilluj. Produkty te zawierają pełnowartościowe białko niezbędne do regeneracji organizmu, wapń dla mocnych kości oraz żelazo poprawiające kondycję.
  • przyprawy: natka, koperek, majeranek, bazylia, estragon, tymianek, kminek. 
  • warzywa i owoce - najzdrowsze są jedzone na surowo! Pamiętaj o 5 porcjach warzyw i owoców dziennie.
Nasza rada: co najmniej raz dziennie wypij szklankę jogurtu lub kefiru. Zawierają probiotyki – pożyteczne bakterie, które – jak wykazały najnowsze badania – nie tylko wzmacniają odporność i usprawniają pracę przewodu pokarmowego, ale również mogą zapobiegać uczuleniom u dzieci.

Tygodniowy jadłospis na czas połogu

Oto przykładowy jadłospis na 7 dni - kliknij w grafikę, by wydrukować dokładny plan posiłków na cały tydzień po porodzie lub w innym terminie:
 

Zobacz też: Interaktywny talerz dla mamy karmiącej: OWOCE
 

Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Internetowa szkoła rodzenia

Jesienne infekcje