Kobiety, których dieta w ciąży zawiera dużo ryb (powyżej 400 g tygodniowo), rodzą dzieci z wyższym wskaźnikiem inteligencji, mające lepszą pamięć i zdolność koncentracji niż te mamy, które lekceważą ryby w swojej ciążowej diecie. Ryby to jednak jeszcze nie wszystko – sprawdź, co jeszcze powinno znaleźć się w diecie w ciąży.
Dieta w ciąży zapobiega chorobom płodu
Przestrzeganie zbilansowanej diety podwyższa prawdopodobieństwo urodzenia dziecka w terminie i z dobrą masą urodzeniową. Dzięki temu w przyszłości maluch będzie mniej chorował. Dobry jadłospis może też ograniczyć ryzyko występowania wad wrodzonych (czytaj także: Badania prenatalne w ciąży).
O jakich składnikach diety w ciąży trzeba pamiętać?
Dla prawidłowego rozwoju dziecka najważniejsze jest tak naprawdę to, aby niczego mu nie brakowało. Białka i węglowodany, witaminy i minerały – wszystkie są niezbędne. Ale istnieje też grupa składników, które szczególnie przyczyniają się do rozwoju mózgu nienarodzonego dziecka. To niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), zwłaszcza kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 (dekozaheksaenowy – DHA). Zyskuje on ostatnio coraz większą sławę, nie tylko jako antidotum na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i choroby serca, ale również jako główny budulec mózgu i siatkówki oka płodu.
Zobacz: niesamowite zdjęcia płodu – ciąża tydzień po tygodniu
Gdzie szukać kwasów omega-3?
Przede wszystkim w rybach. Dobre są: łosoś, śledź, sardynki, krewetki, tuńczyk w sosie własnym. Unikaj ryb surowych (sushi), mięsa rekina, miecznika, makreli – zawierają dużo związków szkodliwej rtęci. Dobre tłuszcze znajdują się także w jajkach wzbogaconych w kwasy omega-3 (tę informację wyczytasz na opakowaniu). Mniejsze ilości dobrych kwasów tłuszczowych znajdziesz też w oleju lnianym, mięsie kurczaka, tuńczyku, krewetkach i wątróbce (ale uwaga: wątróbka zawiera dużo witaminy A, a jej przedawkowanie może być dla dziecka szkodliwe).
Czytaj dalej: Jak dieta w ciąży wpływa na odporność dziecka