ciąża, żywienie

Ono jest z tego, co ty jesz! Jak się rozwija płód i czego potrzebuje?

Pępowiną, jak na taśmie w supermarkecie, cały czas płyną odżywcze składniki. Musisz teraz jeść bardzo zdrowo, żeby dziecku nie brakowało tego, czego potrzebuje dla rozwoju.
ciąża, żywienie

Kiedy w twojej ciążowej diecie zabraknie mu np. wapnia, dziecko zacznie czerpać z twoich zasobów, co w krótkim czasie odbije się na stanie twoich zębów czy włosów. Jak zatem układać dietę w ciąży, aby wartościowych składników wystarczyło dla was obojga? Poznaj zasady.

Zdrowa dieta w ciąży – pierwszy trymestr

Rozwój płodu
Pierwszy trymestr to dla dziecka czas najbardziej intensywnych zmian i tworzenia się zaczątków wszystkich organów. Mniej więcej w 13. tygodniu ciąży płód waży ono ok. 40–60 gramów i ma 8–11 cm długości.

Czego teraz potrzeba dziecku?
Przede wszystkim dużo pełnowartościowego białka (a dokładniej mówiąc zawartych w nim różnorodnych aminokwasów), tłuszczów (szczególnie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6) oraz kwasu foliowego, jego soli i innych witamin z grupy B niezbędnych do budowy komórek nerwowych i cukrów jako źródła energii.

Co jeść w pierwszym trymestrze ciąży?
Twoja ciążowa dieta powinna teraz zawierać białko (zarówno roślinne, jak i zwierzęce), zielone warzywa liściaste bogate w kwas foliowy, tłuste ryby morskie (mają witaminę D, jod, fosfor, kwasy tłuszczowe). Owoce oraz warzywa jedz do woli. To źródło wielu cennych składników mineralnych, m.in. fluoru, selenu, magnezu, miedzi. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko jest dozwolone. Eksperci, wypowiadający się o diecie w ciąży radzą, aby od samego początku ciąży unikać surowego mięsa i nie próbować nowych, nieznanych do tej pory dań.

Redakcja poleca: Co się zdarzy w 8. tygodniu ciąży? [WIDEO]
Ósmy tydzień to już końcówka drugiego miesiąca ciąży. Twoje dziecko jest już kompletnym, choć miniaturowym człowiekiem. Chcesz wiedzieć, jak wygląda? I o czym sama powinnaś pamiętać? Sprawdź!

Zdrowa dieta w ciąży – drugi trymestr

Rozwój płodu
Drugi trymestr to czas ogromnego wzrostu dziecka. W 26. tygodniu ciąży płód ma ok. 30–33 cm długości i waży już 600–900 g.

Czego teraz potrzeba dziecku?
Do tworzenia krwi wykorzystuje teraz więcej żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Zaś do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości – dużo różnorodnego białka, wapnia, wody, jodu, kwasów tłuszczowych,  a także cynku.

Co jeść w drugim trymestrze?
Bardziej wartościowe, a nie bardziej kaloryczne posiłki. Zapotrzebowanie energetyczne podczas całej ciąży rośnie jedynie o 300 kcal – to tyle, co dodatkowa kanapka dziennie. Jedz jajka (zawierają żelazo), chude mięso (ma cynk), tłuste ryby morskie (jak najmniej przetworzone, czyli świeże, a nie mrożone czy z puszki), kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, zielone i strączkowe warzywa, pestki z dyni i słonecznika, suszone morele, śliwki. Do sałatek dodawaj olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Zamiast słodkiego mleka możesz pić jogurt lub kefir. Jedz żółty ser – ma więcej wapnia niż twaróg, dużo wapnia jest też w orzechach. Przez całą ciążę pij codziennie dwa, trzy litry niegazowanej wody (zawierającej magnez), ale nie popijaj jedzenia! Picie wody w ciąży jest konieczne nie tylko dla zdrowia mamy i dziecka, lecz także dla twojego dobrego samopoczucia.



Zdrowa dieta w ciąży – trzeci trymestr

Rozwój płodu
Twój maluch przygotowuje się do samodzielnego życia. Pod koniec 37. tygodnia ciąży osiąga zwykle ostateczną wagę (ok. 3500–3800 g) i długość ciała (ok. 52–55 cm).

Czego teraz potrzeba dziecku? 
W trzecim trymestrze dziecko nadal potrzebuje dużo białka do budowy komórek, a także żelaza i wapnia. By zgromadzić zapasy potrzebne na kilka pierwszych miesięcy życia po narodzinach, dziecko czerpie składniki odżywcze bezpośrednio od ciebie. Dlatego nawet niewielkie niedobory witamin i składników mineralnych mogą zaszkodzić wam obojgu.

Co jeść w trzecim trymestrze ciąży?
Staraj się o regularne posiłki, ale nie przesadzaj z apetytem. Lepsze są mniejsze porcje, a częściej. Dbaj, by każdy posiłek był urozmaicony, a dzienny jadłospis dostarczał wielu rodzajów białka (z mięsa, ryb, jaj, serów, masła, fasoli, soi), bo w każdym z nich są inne aminokwasy. Żółtko, płatki zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa, owoce, razowe pieczywo – dostarczą wam obojgu porcję żelaza, magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz A, E i C oraz błonnika. Pamiętaj o węglowodanach: produktach zbożowych, kaszach, ziemniakach. To bogate źródło skrobi, która w twoim przewodzie pokarmowym przekształca się w glukozę (a magazynuje ją maleństwo, by mieć energię podczas narodzin).

Czego nie jeść w ciąży?

Od najwcześniejszego okresu ciąży zrezygnuj z potraw, które mogą szkodzić tobie lub dziecku. Oto one:
1. Surowe mięso, surowe ryby – bywają źródłem toksoplazmozy.
2. Sery pleśniowe, bo mogą zawierać listerię (niebezpieczne dla dziecka).
3. Niedogotowane jajka, niedopieczony drób – z uwagi na groźbę zarażenia salmonellą.
4. Napoje gazowane, fast food – zawierają szkodliwe sztuczne barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku, duże ilości sodu
i związki fosforowe.
5. Czarna herbata, kawa i inne napoje z kofeiną, która podwyższa ciśnienie, pobudza pracę mięśni, w tym macicy (czytaj także: Kawa w ciąży = małe dziecko).
6. Ostre, pikantne, tłuste, smażone – są ciężkostrawne i wzdymające.
7. Alkohol – każda ilość jest szkodliwa dla dziecka.


Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, pracuje w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW, autorka książek kulinarnych także dla przyszłych mam.
Oceń artykuł

Ocena 4 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy