Jestem wege – jak zwiększyć szansę na ciążę?

Jeśli nie jesz mięsa, a planujesz zajść w ciążę, zadbaj przede wszystkim o to, by nie zabrakło w twojej diecie białka. Jakie jest jego najlepsze roślinne źródło? – odpowiada Małgorzata Pelikan, dietetyk kliniczny Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach.
Tatiana Audycka-Szatrawska
Konsultacja: mgr Małgorzata Pelikan
kobieta w kuchni, kobieta gotuje
fot. Fotolia
Chciałabym zostać mamą, ale od jakiegoś czasu nie jem mięsa. Jakie produkty powinnam włączyć do diety, by zwiększyć szansę na ciążę? Gdzie szukać roślinnego białka? Karolina

Przyszła mama na diecie wegetariańskiej powinna zadbać o odpowiednie zbilansowanie swojej diety. Bardzo ważne, by nie doprowadzać do nagminnych niedoborów białka. W diecie obowiązkowo uwzględniamy:
  • komosę ryżową
  • amarantus
  • soczewicę
  • cieciorkę.
Przed planowaniem ciąży należy zrobić podstawowe badania krwi, celem określenia stanu odżywienia organizmu. W laboratorium wykonujemy: morfologię krwi, poziom żelaza, poziom witaminy B12, poziom witaminy D, białko całkowite. W razie niedoborów często oprócz diety należy wprowadzić odpowiednią suplementację.

ZOBACZ TEŻ: co powinna jeść wegetarianka w ciąży
Redakcja poleca: Atoperal najlepszy do suchej skóry dziecka? Sprawdziłam! [TEST REDAKCJI]
Dużo słyszałam, że Atoperal jest hitem wśród preparatów do skóry suchej i atopowej, że ma świetne składy. Postanowiłam to sprawdzić. Przetestowałam go na skórze mojego synka i... własnej. Zobacz wyniki tego egzaminu!
mgr Małgorzata Pelikan
Konsultacja: mgr Małgorzata Pelikan

Dietetyk kliniczny, pracuje w  Centrum Dietetyki Klinicznej 4Health w Katowicach.

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Co ty wiesz o niepłodności?

Życie seksualne