GRY

Sprawdź, co jeść, żeby o 61. proc. zwiększyć szansę na ciążę! [WIDEO]

Zobacz film, z którego dowiesz się, co powinien jeść twój partner, żeby zwiększyć szansę na poczęcie dziecka.
Jemy stanowczo za mało owoców morza i ryb – przypominają nieustannie dietetycy i lekarze. Ma to bardzo konkretne przełożenie nie tylko na nasze zdrowie, ale i płodność. Ryby to fantastyczne źródło kwasów omega-3 zwiększających płodność oraz cynku, który podnosi jakość męskiego nasienia.

To fakt. Jedzenie owoców morza zwiększa naszą płodność

Staracie się o dzidziusia? Koniecznie włączcie do diety owoce morza i ryby. "Pary spożywające więcej niż 8 porcji owoców morza czy ryb w miesiącu, mają aż o 61 proc. większe szanse na to, żeby zajść w ciąże" - mówi dietetyk i psycholog Zuzanna Antecka. Badania przeprowadzone przez JCEM - The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, pokazały też, że pary jedzące owoce morza o 22 proc. częściej kochają się, niż te, które spożywają ich bardzo mało lub wcale.

Medycyna wykazuje związek między tym co jemy, a naszą płodnością. Dieta przyszłych rodziców powinna być bogata w jedzenie zawierające witaminy i minerały, takie jak:
  • witamina E,
  • witamina A,
  • witamina C,
  • witaminy z grupy B,
  • cynk,
  • żelazo,
  • kwas foliowy
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).

Nienasycone kwasy tłuszczowe regulują ciśnienie tętnicze, obniżają cholesterol, zapobiegają miażdżycy, poprawiają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i narządów płciowych. Najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się w olejach roślinnych i rybach, zwłaszcza morskich.

Dlatego warto włączyć ryby do swojego menu. Ryby i owoce morza są źródłem:
  • witamin z grupy B,
  • jodu,
  • selenu,
  • fluoru,
  • wapnia,
  • witaminy D.

Ryby i owoce morza są też dobrym źródłem kwasów omega-3. Niestety w diecie polskiej pary jest ich za mało. A to dzięki kwasom omega-3 można zmniejszyć stan zapalny organizmu i poprawić funkcjonowanie naszego układu rozrodczego. Źródłami kwasów omega-3 są szczególnie ryby tłuste takie jak łosoś, makrela i tuńczyk.

Ważne jest, aby wybierać ryby pochodzące ze sprawdzonych źródeł, czyli np. łososia, który dorasta powoli w zimnych i czystych wodach Norwegii. Łosoś norweski to gwarancja najwyższej jakości żywności, ponieważ podlega ścisłej kontroli jakości, zaczynając od hodowli, a kończąc na kuchennym stole. Nie bez powodu znany jest też ze swojego świeżego, sprężystego mięsa i niepowtarzalnego smaku.

Panowie: rybka dwa razy w tygodniu

Dietetyk podkreśla, że na naszą płodność wpływa także cynk zawarty w owocach morza i rybach. Ma on szczególnie znaczenie dla mężczyzn, ponieważ wpływa on pozytywnie na jakość nasienia. "Dlatego szczególnie mężczyźni powinni pamiętać o tym, żeby włączyć tłuste ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu do swojej diety" - mówi Antecka.

A wy jak często spożywacie ryby i owoce morza? Podzielcie się swoim doświadczeniem w komentarzach.

Źródło: newsrm.tv

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Mamą być

Pomoc rodzicom