
Warzywa w diecie dziecka są niezastąpione
Brak warzyw w diecie dzieci to najczęstszy błąd żywieniowy. Są równie wartościowe jak mięso i mleko! Podpowiadamy, które warzywa szczególnie warto podawać dzieciom i jak je przygotowywać.
Dietetycy z innych krajów zazdroszczą nam... zup jarzynowych. Rzeczywiście są bardzo zdrowe, więc warto je często podawać całej rodzinie. Gotuj je z samych warzyw, doprawiaj świeżymi ziołami, sokiem z cytryny, śmietanką, odrobiną masła lub oliwą. Pamiętaj jednak, że warzywa, zwłaszcza korzeniowe, kumulują nawozy i zanieczyszczenia ze środowiska. Staraj się więc, by te, które je twoje dziecko, pochodziły z upraw ekologicznych.
Redakcja poleca: Dieta rocznego dziecka - film
Czytaj też: Chcesz, by dziecko jadło warzywa? Nie mów, że to zdrowe!
Co znajdziesz w warzywach - ważne substancje dla dziecka
Większość warzyw jest źródłem witaminy C i beta-karotenu, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Mają właściwości zasadotwórcze, należy je więc łączyć z pokarmami zakwaszającymi: mlekiem, mięsem, jajkami, tłuszczami. Niektóre z nich, np. czosnek i cebula, zawierają substancje bakteriobójcze.
Kiedy wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowlaka? Czy to prawda, że roczne dziecko może jeść niemal wszystko? Posłuchaj porad pediatry.
Dlaczego warzywa są dobre dla dzieci?
Gotowane i surowe warzywa szybko dają uczucie sytości ze względu na obecność błonnika (nie jest trawiony) i pektyn. Dzięki temu wspomagają działanie układu pokarmowego. Sałatka z gotowanych i startych na grubej tarce buraczków, kwaszona kapusta, sałata są pod tym względem najlepsze.Jakie warzywa wybrać dla niejadka?
Szczególnie lubiana przez dzieci jest fasolka szparagowa. Można ją kupić przez całe lato i jesień, a mrożona prawie nie ustępuje w smaku świeżej. Ma też tę zaletę, że gromadzi niewiele azotanów i metali ciężkich. Jest warzywem odpornym na skażenie środowiska. Z dodatkiem jajka i surówki z pomidorów stanowi pełnowartościowe danie obiadowe. Bardzo przydaje się w czasie nauki samodzielnego jedzenia. Pozwól dziecku brać fasolkę z talerza rączkami.Jak przekonać dziecko do marchewki?
Kilkulatkowi, który potrafi już gryźć, często podawaj ją na surowo. Najlepsza jest karotka – krótka (5–6 cm) marchewka o zaokrąglonym końcu i słodkim smaku. Unikaj dużych marchwi – ich wielkość wiąże się nie tylko gatunkiem, ale i nadmiernym nawożeniem. Młodą marchewkę najlepiej gotuj dziecku w całości – ładniej wygląda i znacznie lepiej smakuje.Doceń cukinię w diecie dziecka
... bo szybko się gotuje. Do przysmażonej dodaj obrane ze skórki pomidory i uduś, posyp koperkiem. To świetny dodatek do makaronu, kasz i mięs. Smaczna jest też surówka z młodej cukinii z sosem winegret.Od kiedy można dziecku podawać surówki?
To zależy, ile dziecko ma ząbków i czy potrafi gryźć. Zazwyczaj 1,5-roczne dzieci mogą już jeść startą na drobnej tarce i wymieszaną z jabłkiem marchewkę lub startego na grubej tarce kwaszonego ogórka.Czy kilkulatek może jeść kapustę na surowo?
W lipcu, gdy jest młoda – tak. Surówka z cienko pokrojonej kapusty (wierzchnie liście odrzucamy) i marchewki to znakomity dodatek do ryb i mięs. Doskonała, choć mało popularna jest też surówka z kalafiora. Warzywa kapustne: kalafiory, brukselka, brokuły są bogatym źródłem witaminy C. Nie ustępują pod tym względem cytrusom!Czy dzieci powinny dostawać do jedzenia sałatę?
Tak. 2-latkowi możesz ją podać pokrojoną lub porwaną na drobne kawałki, najlepiej z sosem winegret (mieszamy ją tuż przed podaniem, aby zachowała kruchość – miękką łatwiej się zakrztusić). Czy wiesz, że sałaty o ciemnych liściach mają sześć razy więcej prowitaminy A i trzy razy więcej witaminy C niż sałata lodowa?Jak gotować warzywa, aby były dobre dla dziecka?
Najlepiej na parze. Nie wolno ich rozgotowywać – wyglądają wtedy nieapetycznie, są mniej smaczne i tracą cenne składniki.Czytaj też: Chcesz, by dziecko jadło warzywa? Nie mów, że to zdrowe!