
Domowa pomidorowa - lekcja gotowania
Pomidorowa to ulubiona zupa niemal wszystkich dzieci. Żadne dziecko nie oprze się pysznej pomidorówce. Naucz się ją gotować zdrowo.
Większość dzieci lubi zupy czyste, choć są też miłośnicy zup-kremów lub tradycyjnych, z kawałkami warzyw. Ale żadne dziecko nie oprze się pysznej pomidorówce. Naucz się ją gotować zdrowo. Odstaw gotowy przecier pomidorowy. Nawet nie myśl o kostce rosołowej – dzieci w ogóle nie powinny jej jeść. Ugotuj prawdziwą domową pomidorową ze świeżych warzyw. Nie zajmie to dużo więcej czasu niż zwykle. Może ją już jeść dziecko w drugim roku życia.
Redakcja poleca: Przepis na chłodnik z kiełkami
Zobacz też: Czekolada, miód, czarna herbata - czy to można dawać dziecku?
Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalistka w dziedzinie żywienia, pracuje w Fundacji Fit Kid, autorka książek kulinarnych i poradnika o żywieniu kobiet w ciąży „Jedz dla dwojga, nie za dwoje”.
Rozpocznij przygotowania domowej pomidorowej od zakupów
Kup świeże produkty! Będziesz potrzebować: pietruszki, dwóch marchewek, pół selera, kawałek pora. Przyda się też kawałek mięsa z indyka lub kurczaka (choć możesz ugotować wywar z samych warzyw). Kup też kilogram świeżych aromatycznych pomidorów, a poza sezonem – gotowy przecier (nie koncentrat), ewentualnie całe (lub krojone) pomidory w zalewie.
Chłodnik to idealny pomysł na orzeźwiający obiad, zwłaszcza, że jest szybki, smaczny i prosty do przyrządzenia.
Krok 2 - ugotuj wywar na domową pomidorową
Umyte mięso włóż do garnka i zalej litrem zimnej wody. Postaw na ogniu. Obierz marchewkę, pietruszkę, selera i pora, opłucz, pokrój na kawałki i wrzuć do garnka. Gotuj powoli, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedź, a warzywa odłóż.Krok 3 - przygotuj przecier pomidorowy
Dojrzałe pomidory sparz, obierz ze skórki. Przekrój, usuń twarde części przy ogonku. Wrzuć do garnka i gotuj, aż będą się rozpadać. Zdejmij z ognia, przestudź i przetrzyj przez sito (powinny na nim zostać skórki i pestki). To samo zrób z pomidorami z zalewy; przecier możesz użyć od razu.Krok 4 - połącz wywar z pomidorami
Do przecieru dodaj wywar, który ugotowałaś wcześniej. Jeśli przygotowujesz zupę dla dziecka powyżej trzeciego roku życia lub dla dorosłych, możesz w rondlu wcześniej poddusić na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie wlej przecier z pomidorów i jeszcze chwilę pogotuj na małym ogniu. Jeśli zupa ma być idealnie gładka, możesz ją zmiksować. Dopiero teraz dodaj wywar warzywno-mięsny (jeśli ugotowałaś wywar tylko z warzyw, możesz dodać do zupy łyżkę oliwy z oliwek).Krok 5 - dopraw pomidorową
Dodaj troszkę soli morskiej i szczyptę cukru (maluchowi możesz nie doprawiać). Zupę możesz też zaprawić odrobiną śmietany lub jogurtu naturalnego.Z czym podać pomidorową?
Pomidorową serwuj z cienkim makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, a nawet z grzankami z opieczonej bułki. Jeśli jest gęsta, wystarczy posypać ją tartym parmezanem, dodać kleks świeżej śmietany i zagryzać chrupiącą ciabattą.Zobacz też: Czekolada, miód, czarna herbata - czy to można dawać dziecku?
Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalistka w dziedzinie żywienia, pracuje w Fundacji Fit Kid, autorka książek kulinarnych i poradnika o żywieniu kobiet w ciąży „Jedz dla dwojga, nie za dwoje”.