fot. Fotolia.pl

5 zasad, jak przygotować domowe przetwory

Zamknięte w słoikach owoce i warzywa to najlepszy sposób na zatrzymanie smaków i aromatów lata. I jeszcze jedna okazja, by przygotować w domu coś pysznego dla dziecka. Jak to robić, radzi Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia.
fot. Fotolia.pl
Dżemy, galaretki, soki, syropy, ale także pasty, oryginalne sosy, kiszonki, mrożonki – możliwości nie sposób zliczyć. Mimo że sklepowe półki uginają się od wszelkich przetworów, to wykonane samodzielnie i według własnego uznania i smaku przygotowany letni specjał będzie cieszyć twoją rodzinę w zimowe dni. Poza tym efektownie opakowany słoiczek dżemu morelowego może być wspaniałym oraz niebanalnym prezentem, np. dla zapracowanej przyjaciółki.
Specjalista w dziedzinie żywienia, Edyta Gulińska, radzi, co robić, aby przetwory były wysokiej jakości, czyli miały odpowiednią konsystencję, aromat, kolor, warto znać kilka zasad. Oto one.

5 najważniejszych zasad, które musisz znać zanim weźmiesz się za przetwory

  1. Wybieraj owoce i warzywa zdrowe, dojrzałe, świeże, najlepiej z ekologicznych upraw lub z własnego ogródka. Te o pięknej barwie są najbogatsze w składniki odżywcze.
  2. Słoiki myj w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz je i wytrzyj. Słoiki na niepasteryzowane przetwory wygotuj lub wypraż.
  3. Sprawdzaj, czy pokrywki nie są zardzewiałe, a ich  wewnętrzna strona się nie kruszy – najmniejsza nieszczelność sprawi, że przetwór się zepsuje.
  4. Do krojenia używaj nierdzewnych noży (żelazo niszczy witaminy, np. witaminę C).
  5. Przetwory poddawaj działaniu wysokiej temperatury jak najkrócej – tylko tyle, ile jest konieczne do uzyskania odpowiedniej trwałości.
Redakcja poleca: SIDS, czyli zespół nagłej śmierci łóżeczkowej u niemowląt: jak zapobiegać?
SIDS to zespół nagłej śmierci łóżeczkowej, który dotyka niemowląt. Dzieci są pozornie zdrowe, ale pewnego dnia nie budzą się już ze snu. Jednak rodzice nie są bez szans! Można zmniejszyć ryzyko SIDS i skutecznie zapobiegać nagłej śmierci łóżeczkowej niemowląt. Sprawdź, co to za choroba, i które dzieci są szczególnie zagrożone SIDS.

Przygotuj potrzebne narzędzia

  • miski stalowe lub plastikowe do mycia i układania owoców i warzyw,
  • płaski szeroki garnek stalowy o pojemności 3–4 litrów do gotowania dżemów,
  • rondel z grubym dnem lub duża patelnia o średnicy ok. 40 cm do smażenia konfitur i powideł,
  • plastikowe sito o drobnych oczkach, drewniana pałka i przecierak do przecierania,
  • słoiki typu twist – mniejsze do dżemów, litrowe i większe do ogórków,
  • torebki plastikowe do mrożenia,
  • drylownica do usuwania pestek z owoców.
 

Poznaj różne sposoby przygotowywania przetworów

Przygotowując w domu przetwory na zimę możesz użyć różnych technik w zależności, czy przetwarzasz owoce, warzywa, grzyby. Jest co najmniej 6 sposobów na domowe przetwory:
  • pasteryzacja
  • janginizacja
  • kiszenie
  • marynowanie
  • suszenie
  • mrożenie. 

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykłada na SGGW w Warszawie, autorka książek kulinarnych.

Zobacz też: Dżemy, powidła, konfitury - przepisy na kolorowe przetwory
A także:
 
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy