fot. Fotolia.pl

Domowe przetwory - krok po kroku

Wekowanie, pasteryzacja; czy robienie przetworów do tej pory były ci obce? Przekonamy cię, że własnoręczne zrobienie powideł, dżemów to naprawdę nic trudnego.
Aneta Grinberg
fot. Fotolia.pl
O zaletach własnoręcznie wykonanych dżemów i powideł dla twojej rodziny chyba nie trzeba cię przekonywać. Brak konserwantów, sztucznych barwników i aromatów oraz nadmiaru cukru to chyba najpoważniejsze atuty dla zdrowego żywienia twoich pociech. Jednak do tej pory nie robiłaś tego, bo przerażały cię niezrozumiałe zwroty takie jak: pasteryzacja, wekowanie i opowieści babci o 3 dniach prażenia owoców w wielkich garze. My przekonamy cię, że wykonanie przetworów domowej roboty to naprawdę nic trudnego.


Krok pierwszy: wybierz najlepsze owoce

Do przygotowania przetworów wybierajmy owoce i warzywa najlepszej jakości - świeże, zdrowe i odpowiednio dojrzałe. Niektóre przetwory udają się z warzyw i owoców lekko niedojrzałych - na przykład ogórki kiszone, czy gruszki w occie, inne zaś z tych już lekko przejrzałych - powidła śliwkowe są najpyszniejsze ze śliwek już bardzo dojrzałych, nawet lekko pomarszczonych. Owoców i warzyw przeznaczonych na przetwory nie można przechowywać. Należy je przetworzyć w tym samym dniu, w którym zostały kupione - najlepiej by tego samego dnia zostały zebrane. Po przyniesieniu do domu należy je przebrać, dokładnie umyć i osączyć.
Redakcja poleca: 3 eleganckie prezenty gwiazdkowe. Zachwycą każdą mamę!
Wybór prezentu gwiazdkowego dla maluszka to nie lada wyzwanie. Zestawy kreatywne, zabawki edukacyjne… a gdyby tak postawić na elegancję i wygodę, czyli na rozwiązania, które posłużą rodzicom i dziecku przez kilka lat. Co więcej – zachwycą każdego!

Krok drugi: przygotuj odpowiednio słoiki

Jakość przetworów - ich trwałość oraz smak jest uzależniona od zachowania czystości - innymi słowy, jeśli zniszczymy wszelkie drobnoustroje, będziemy mieli pewność, iż zawartość naszych słoików i butelek nie zepsuje się szybko i będzie bardzo smakowita. Wszystkie naczynia używane do przetworów - zarówno garnki, jak i słoiki i butelki muszą być bezwzględnie czyste, czyli umyte dokładnie, wypłukane dwukrotnie wrzącą wodą, a następnie wygotowane lub wyprażone w piekarniku. Lepsze i łatwiejsze jest wyprażania w piekarniku.

Krok trzeci: Na czym polega wyprażanie naczyń?

1. suche słoiki i butelki ułóż na blasze do pieczenia,
2. blachę włóż do zimnego piekarnika i dopiero go włącz, ustawiając temperaturę na 130 stopni,
3. kiedy piekarnik się nagrzeje do nastawionej temperatury, po 5 minut wyłącz go i odczekaj, aż wystygnie.
Rada: Jeśli włożysz zimne lub mokre słoiki do piekarnika, popękają.

Polecamy: 5 zasad jak przygotować domowe przetwory?

Krok czwarty: co to znaczy wygotowywanie naczyń?

1. do dużego naczynia włóż drewnianą kratkę (na przykład tą, na której stawiasz gorące naczynia) lub kilka warstw czystego papieru,
2. na kratkę lub papier włóż naczynia,
3. zalej zimną wodą,
4. powoli podgrzewaj do zagotowania, następnie utrzymuj w stanie wrzenia przez 5 minut po wygotowaniu wyjmuj naczynia za pomocą drewnianych szczypiec lub wyparzonego dużego widelca,
5. naczynia pozostaw do wystygnięcia.
Rada: Jeśli używasz korków lub gumowych uszczelek, przed każdorazowym ich wykorzystaniem umyj je dokładnie i wygotuj przez 5 minut w wodzie. Czystych naczyń nie dotykaj już w środku rękoma.

Czytaj też: Przetwory z malin - przepisy



Krok piąty: Co to jest pasteryzacja?

Często w przepisach na przetwory zaleca się ich pasteryzowanie. Zabieg ten mający na celu zniszczenie wszelkich drobnoustrojów, drożdży i bakterii to nic innego jak ogrzewanie produktów do określonej temperatury. Pasteryzowanie w domowych warunkach polega na podgrzaniu słoików do temperatury powyżej 60 stopni i niższej od 100 stopni.
Można to robić na 2 sposoby - w piekarniku - i jest to metoda łatwiejsza i polecana dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z przetworami, lub tradycyjnie „na mokro” – z czym jest zdecydowanie więcej roboty.

Pasteryzacja „na sucho” w piekarniku:
1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki i je zakręć,
2. słoiku ustaw na blasze i wstaw do zimnego piekarnika,
3. ustaw piekarnik (grzanie z góry i z dołu) na temperaturę 130 stopni i pasteryzuje przetwory przez 60 minut (lub tyle, ile podaje szczegółowy przepis) od momentu osiągnięcia przez piekarnik żądanej temperatury,
4. po wystudzeniu przetwory nadają się do przechowywania.
Rada: Jeśli obawiasz się, że słoik może pęknąć i pobrudzić blachę, podłóż pod nie kilka warstw grubego papieru.

Pasteryzacja „na mokro” czyli tradycyjna
1. przygotuj przetwory według przepisu, przełóż je go czystych, wyprażonych słoików, zostawiając 2-3 cm od górnej krawędzi, nałóż zakrętki lekko je zakręć,
2. do dużego (co najmniej 10 litrów) garnka włóż drewnianą kratkę lub kilka warstw czystego papieru,
3. do garnka wstaw słoiki z przetworami, tak zostały między nimi około 2 cm miejsca, 4. do garnka wlej zimną wodą do 3/4 wysokości słoików,
5. przykryj garnek i zacznij go podgrzewać,
6. od momentu zagotowania utrzymuj w stanie delikatnego wrzenia, na możliwie najmniejszym ogniu przez 20-30 minut, lub tyle, ile zaleca przepis,
7. po zakończeniu pasteryzowania wyjmij słoiki (prze ściereczkę i ostrożnie, bo przecież są gorące), dokręć (również bardzo uważając) zakrętki, odstaw do wystygnięcia.
Rada: Aby mieć jeszcze większą pewność, ze przetwory będą trwałe, proces pasteryzacji można powtórzyć kolejnego dnia.

Najszybszym ale i najmniej skutecznym sposobem utrwalania jest „półpasteryzacja”, która polega na tym, że do wyparzonych słoików nakłada się wrzące przetwory, od razu mocno zamyka, stawia się słoiki odwrócone do góry dnem i pozwala ostygnąć. Sposób jest najszybszy i całkiem skuteczny, jeśli słoiki będą zupełnie czyste, a masa do nich nakładana wrząca. Nie mniej jednak zwykle jeden na dziesięć słoików może się nie zamknąć szczelnie.

Czytaj też na Polki.pl: Kalendarium domowych przetworów na sierpień i wrzesień
Źródło: MniamMniam.com
Doładuj
Przeładuj