domowy syrop dla dzieci
fot. Panthermedia

Domowy syrop dla dzieci - przepisy na syropy z cebuli, czosnku, buraka (i inne)

Niektóre warzywa i owoce mają wyjątkową moc. Domowy syrop dla dzieci pomoże na przeziębienie i kaszel. Świetnie zadziała również na wzmocnienie organizmu i doda maluchowi odporności.
Aleksandra Sobieraj
domowy syrop dla dzieci
fot. Panthermedia
Domowy syrop dla dzieci może być czasem dobrym uzupełnieniem zaleconego przez lekarza leczenia nawet ostrych infekcji dróg oddechowych. Skutecznie pomaga też przy zwalczaniu przeziębienia. Naturalne syropy dla dzieci to sposoby leczenia zaczerpnięte jeszcze od naszych babć, jednak nadal sprawdzają się doskonale, a ich przygotowanie wcale nie jest takie pracochłonne. Zastanawiasz się jaki sok podać dziecku na kaszel?  Doskonały będzie syrop z cebuli lub czarnego bzu, katar u dziecka zwalczy zaś syrop z malin. 

Spis treści
  1. Domowy syrop dla dzieci
  2. Jak zrobić domowy syrop z cebuli?
  3. Jak przygotować syrop czosnkowy?
  4. Jak przygotować sok z czerwonego buraka?
  5. Syrop z malin na przeziębienie - przepis
  6. Jak przygotować syrop z chrzanem?
  7. Syrop z czarnego bzu – przepis
  8. Jakie ziołowe napary pomogą przy przeziębieniu?

Domowy syrop dla dzieci

Domowy syrop dla dzieci jest tak samo skuteczny, jak ten z apteki. Pomoże on na kaszel, katar, ból gardła, a także wzmocni odporność malucha. Jest wytworzony wyłącznie na bazie naturalnych składników, więc bez obaw możesz podawać go dziecku. Pamiętaj jednak, żeby poinformować o tym lekarza, ponieważ niektóre zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami.
Redakcja poleca: Domowe sposoby na przeziębienie - film
Nie zawsze konieczna jest wizyta u lekarza, czasem wystarczy herbata z cytryną czy ciepła kąpiel. Pediatra poleca domowe sposoby na przeziębienie.

Jak zrobić domowy syrop z cebuli?

Ten domowy syrop pomaga na kaszel, szczególnie mokry, bo upłynnia wydzielinę w oskrzelach, ułatwiając odkrztuszanie. Syrop z cebuli zawiera olejki lotne, kwas foliowy, witaminy: E, B1, B2, B6, C oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten.

Składniki:
  • 2 cebule
  • cukier lub miód
  • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Dwie duże cebule obierz, pokrój w plastry, warstwami ułóż w słoiku, przesypując cukrem (lub przekładając miodem). Możesz też dodać kilka posiekanych ząbków czosnku. Po kilku godzinach, gdy wytworzy się sok, zlej go do szklanej butelki. Syrop z cebuli to sprawdzony domowy sposób na przeziębienie.

Jak podawać syrop z cebuli? 
2–3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Powyżej 2. roku życia.

Jak przygotować syrop czosnkowy?

Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne (dzięki substancjom lotnym, odpowiadającym też za jego zapach). Stosuje się go np. w leczeniu przeziębień u dziecka, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli. Jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod oraz witaminy: B1, B2, C. Gotowanie niszczy wartościowe składniki. Syrop czosnkowy ma dość nieprzyjemny smak.

Składniki:
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna

Przygotowanie:
Do słoika wrzuć 8 ząbków czosnku, włóż 2 łyżki miodu, pokrojoną połówkę cytryny (wcześniej umytą i sparzoną wrzątkiem), wyciśnij sok z drugiej połówki i wlej szklankę przegotowanej zimnej wody. Słoik dobrze zakręć, zamieszaj i wstaw miksturę na dobę do lodówki. Przecedź.

Jak podawać czosnkową lemoniadę? 
2–3 razy dziennie po 1–2 łyżeczki. Powyżej 2. roku życia.

Jak przygotować sok z czerwonego buraka?

Sok z buraków szczególnie poleca się przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu u dziecka czy chrypce. Jest to domowy syrop wykrztuśny, który pomaga przy oczyszczaniu dróg oddechowych. Ma sporo żelaza, a dla przyszłych mam ważne jest to, że stanowi bogate źródło kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na rozwój nienarodzonego dziecka.

Składniki:
  • burak ćwikłowy
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Buraka ćwikłowego obierz, pokrój w drobną kostkę i zasyp 4 łyżkami cukru. Odstaw na cały dzień. Sok przecedź i przelej do osobnego naczynia.

Jak podawać  sok z buraka? 
2 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 1. roku życia.

Syrop z malin na przeziębienie - przepis

Maliny są świetnym środkiem napotnym, który pomaga w czasie przeziębienia, anginy, infekcji bakteryjnych i wirusowych przebiegających z gorączką. Owoce te zawierają duże ilości kwasów organicznych, m.in. salicylowego (substancji używanej np. do produkcji kwasu acetylosalicylowego, który jest w aspirynie). Kwasy te działają przeciwzapalnie. Witaminowe bogactwo soku z malin (C, A, B, PP) wzmacnia układ odpornościowy, a dzięki temu łatwiejsze staje się zwalczenie kataru, przeziębienia, grypy.

Składniki:
  • 0,5 kg malin
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:
Pół kilograma malin (mogą być mrożone) przebierz (lub rozmroź), oczyść, opłucz pod zimną wodą. Odsącz, rozgnieć i odciśnij sok przez podwójnie złożoną gazę. Do wyciśniętego soku dodaj pół szklanki cukru, a następnie mieszaj, aż się rozpuści. Syrop przelej do butelki. Możesz też w makutrze utrzeć maliny z cukrem, aż powstanie galareta.

Jak podawać syrop z malin? 
2–3 razy dziennie dodawaj domowy syrop malinowy lub galaretkę do herbatki lub podawaj na łyżeczce. Powyżej 1. roku życia.

Jak przygotować syrop z chrzanem?

Korzeń chrzanu zawiera olejek lotny, witaminy A, B1, B2, C, sole mineralne (wapń, potas, fosfor) i inne substancje, mające właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Dlatego utarty chrzan, chrzanowy odwar lub domowy syrop działają wykrztuśnie, łagodzą bóle i są pomocne przy infekcjach u dzieci.

Składniki:
  • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
  • miód

Przygotowanie:
2 łyżki świeżo utartego chrzanu zalej połową szklanki przegotowanej, letniej wody. Odstaw na pół godziny w zamkniętym naczyniu. Przecedź, dodaj tyle miodu, ile jest płynu.

Jak podawać syrop z chrzanem? 
2 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 2. roku życia.

Syrop z czarnego bzu – przepis

Syrop z czarnego bzu sprawdzi się podczas kaszlu, gorączki, kataru u dziecka, pomoże również wzmocnić naturalną odporność organizmu. Działa też przeciwzapalnie, oczyszczająco i przeciwbólowo.

Składniki
  • 1/3 szklanki świeżych owoców czarnego bzu
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki startego na tarce świeżego kłącza (jeśli nie lubisz ostrych w smaku syropów, dodaj mniej imbiru, możesz też użyć 1 łyżki imbiru w proszku zamiast świeżego kłącza)
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku – najlepiej sprawdzi się cejloński
  • ½ łyżeczki sproszkowanych goździków (możesz użyć również 1 goździka w całości)
  • 1/3 szklanki miodu (możesz dodać mniej)

Przygotowanie:
Umyj owoce czarnego bzu, następnie przełóż go do garnka, dodaj wszystkie składniki (poza miodem) i gotuj na wolnym ogniu ok. 30-45 minut. Odstaw do wystygnięcia Użyj sitka, by oddzielić pulpę od soku i dodaj miodu. Na koniec wymieszaj wszystko dokładnie.

Jak podawać?
Dziecko w czasie infekcji nie powinno przyjmować więcej niż 4 łyżeczek syropu z czarnego bzu dziennie. Nie podawaj też syropu tuż przed zaśnięciem, ponieważ ma on właściwości wykrztuśne (może prowokować kaszel). Syrop z czarnego bzu można podawać dzieciom, które skończyły 2 latka.​

Jakie ziołowe napary pomogą przy przeziębieniu?

Napary i ziołowe herbatki to stary i sprawdzony domowy sposób na przeziębienie u dziecka. Szczególnie polecamy te napary:
  • Herbatka z kwiatu lipy - lipa ma działanie napotne, wzmacnia odporność i łagodzi kaszel u dziecka. 2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy (lub 1 torebkę) zalej wrzątkiem, parz 10 minut, przecedź. Możesz dodać miód, sok z cytryny, sok malinowy. Podawaj 2–3 razy dziennie gorący lub letni napój (przy wysokiej gorączce). Powyżej 1. roku życia.
  • Napar z tymianku - ten napój ułatwia odkrztuszanie przy męczącym mokrym kaszlu. 2 łyżeczki suszonego tymianku zalej wrzątkiem, parz pod przykryciem około 10 minut, przecedź. Osłódź miodem. Smak napoju poprawisz, dodając odrobinę cynamonu. Podawaj dziecku 3–4 razy dziennie. Powyżej 3. roku życia.
  • Ziołowa herbatka - to sposób na męczący kaszel. Weź po jednej części kwiatów lipy, kwiatów czarnego bzu, babki lancetowatej i szałwii. Dwie łyżeczki mieszanki zalej szklanką wrzątku, parz pod przykryciem około 10 minut, przecedź. Osłódź miodem. Napar podawaj 3–4 razy dziennie po 1–2 łyżki. Powyżej 2. roku życia.

Konsultacja:  Andrzej Malinowski, pediatra

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 27 głosy

Zobacz także

Popularne tematy