GRY
 
 

Domowe syropy dla dzieci - przepisy

Niektóre warzywa i owoce mają wyjątkową moc. Zrobione z nich domowe syropy, napary i soki pomogą dziecku na przeziębienie i kaszel. Nadają się także dla całkiem małych dzieci!

mama, dziecko, chorować, syrop, zdrowie
fot. Panthermedia
Domowe syropy mogą być czasem dobrym uzupełnieniem zaleconego przez lekarza leczenia nawet ostrych infekcji dróg oddechowych. Skutecznie pomagają też przy zwalczaniu przeziębienia. Pamiętasz, jak babcia namawiała cię do picia soku z buraków czy syropu z cebuli? Warto odświeżyć tę dawną wiedzę, bo naturalne sposoby leczenia nadal się sprawdzają. A przygotowanie domowego syropu wcale nie jest takie pracochłonne. Można go przechowywać w lodówce przez 1-2 dni i podawać w zależności od potrzeb.

Jak zrobić syrop z cebuli?

Syrop z cebuli pomaga na kaszel, szczególnie mokry, bo upłynnia wydzielinę w oskrzelach, ułatwiając odkrztuszanie. Wspomagająco możesz podawać domowy syrop z cebuli. Zawiera olejki lotne, kwas foliowy, witaminy: E, B1, B2, B6, C oraz składniki mineralne: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod, karoten.

Składniki:
  • 2 cebule
  • cukier lub miód
  • kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:

2 duże cebule obierz, pokrój w plastry, warstwami ułóż w słoiku, przesypując cukrem (lub przekładając miodem). Możesz też dodać kilka posiekanych ząbków czosnku. Po kilku godzinach, gdy wytworzy się sok, zlej go do szklanej butelki. To sprawdzony domowy sposób na przeziębienie - taki syrop na kaszel u dzieci pijały nawet nasze babcie!

Jak podawać syrop z cebuli? 

2–3 razy dziennie po łyżeczce od herbaty. Powyżej 2. roku życia.
Redakcja poleca: Domowe sposoby na przeziębienie - film
Nie zawsze konieczna jest wizyta u lekarza, czasem wystarczy herbata z cytryną czy ciepła kąpiel. Pediatra poleca domowe sposoby na przeziębienie.

Jak przygotować syrop czosnkowy?

Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne (dzięki substancjom lotnym, odpowiadającym też za jego zapach). Stosuje się go np. w leczeniu przeziębień u dziecka, chorych zatok, przewlekłych nieżytów oskrzeli. Jest bogaty w składniki mineralne, zawiera m.in.: wapń, mangan, żelazo, cynk, fosfor, chlor, jod oraz witaminy: B1, B2, C. Gotowanie niszczy wartościowe składniki. Syrop czosnkowy ma dość nieprzyjemny smak.

Składniki:
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • cytryna
Przygotowanie:

Do słoika wrzuć 8 ząbków czosnku, włóż 2 łyżki miodu, pokrojoną połówkę cytryny (wcześniej umytą i sparzoną wrzątkiem), wyciśnij sok z drugiej połówki i wlej szklankę przegotowanej zimnej wody. Słoik dobrze zakręć, zamieszaj i wstaw miksturę na dobę do lodówki. Przecedź.

Jak podawać czosnkową lemoniadę? 

2–3 razy dziennie po 1–2 łyżeczki. Powyżej 2. roku życia.

Jak przygotować sok z czerwonego buraka?

Sok z buraków jest szczególnie polecany przy przeziębieniach, uporczywym kaszlu u dziecka czy chrypce. Działa wykrztuśnie, pomagając przy oczyszczaniu dróg oddechowych. Ma sporo żelaza, a dla przyszłych mam ważne jest to, że stanowi bogate źródło kwasu foliowego, który korzystnie wpływa na rozwój nienarodzonego dziecka.

Składniki:
  • burak ćwikłowy
  • 4 łyżki cukru
Przygotowanie:

Buraka ćwikłowego obierz, pokrój w drobną kostkę i zasyp 4 łyżkami cukru. Odstaw na cały dzień. Sok przecedź i przelej do osobnego naczynia.

Jak podawać  sok z buraka? 

2 razy dziennie po łyżeczce. Powyżej 1. roku życia.

Polecamy: Żeby nie chorować - kiszona kapusta, ogórki, buraki

Doładuj
Przeładuj