Domowe żelki: oto przepis na żelki, który pokochają twoje dzieci
fot. Adobe Stock

Domowe żelki: jak zrobić zdrowe, owocowe żelki? Te przepisy pokochają dzieci

Domowe żelki są o wiele zdrowszą alternatywą słodyczy kupionych w sklepie. Możesz sprawić, że będą nie tylko zdrowe, ale również pyszne. Przepisy na domowe żelki są bardzo łatwe do wykonania – wystarczy kilka składników.
Sylwia Arlak
Domowe żelki: oto przepis na żelki, który pokochają twoje dzieci
fot. Adobe Stock
Wiele dzieci wprost przepada za żelkami. Obok czekolady to jedna z ich ulubionych przekąsek. Poza walorami smakowymi żelki, które można znaleźć w niemal każdym sklepie, nie mają zalet – to praktycznie sam cukier, bez żadnych właściwości odżywczych. Na szczęście żelki można zrobić w domu – w zdrowszej, owocowej formie.

Domowe żelki: zdrowe i smaczne

Żelki jedzone z umiarem, raz na jakiś czas, nie zaszkodzą dziecku. Najlepiej jednak całkowicie wyeliminować je z diety malucha. Tylko co zrobić, jeśli dziecko poznało już ich smak i przy każdej wizycie w sklepie prosi nas o kolejną paczkę? Albo kiedy wraca od babci, która nie potrafi odmówić wnukowi i serwuje mu tę słodką przekąskę?

Możesz być nieugięta i stanowczo odmawiać zakupu żelek. Ale jest też inne rozwiązanie, które przypadnie do gustu zarówno tobie, jak i twoim dzieciom. Postaw na zdrowe, domowe żelki. Mogą być równie pyszne, co te kupione w sklepie, a do tego będą zawierały cenne składniki odżywcze!

Jak zrobić domowe żelki? Przepisy

Od razu uspokajamy. Przepis na żelki wcale nie musi być skomplikowany. Wystarczy kilka kroków, aby wyczarować prawdziwe cudo. Spokojnie możesz się za niego zabrać nawet wówczas, gdy nie masz wielkiego doświadczenia w kuchni. Jesteś gotowa? No to zaczynamy!
Do zrobienia żelek możesz wykorzystać gotowe foremki na żelki (dostaniesz je na Allegro lub w sklepach internetowych z kuchennymi akcesoriami) lub silikonowe formy na lód.

Domowe żelki z musu jabłkowego

Żelki z musu jabłkowego można zrobić na dwa sposoby: bez żelatyny i z jej wykorzystaniem. Mus jabłkowy (ze względu na wysoką zawartość naturalnie w nim występujących substancji żelujących) świetnie sprawdzi się jako pyszna żelka.

Składniki:
  • jabłka
  • żelatyna

Przygotowanie:
Zacznij od uprażenia i zblendowania jabłek. Rozgrzej piekarnik do 50-70°C. Następnie rozkładamy cienką warstwę jabłek na papierze do pieczenia i suszymy je w piekarniku przez ok. 3 godziny. Następnie całość należy pokroić na wąskie paski i zwinąć w ruloniki. Gotowe!

Możesz też wykonać przepis na domowe żelki owocowe z musu jabłkowego z dodatkiem żelatyny. W takim przypadku ostudzony, dokładnie zblendowany mus jabłkowy rozrabia się z łyżką żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości soku jabłkowego. Mieszamy i przelewamy do foremek, a następnie schładzamy w lodówce.

Przepis pochodzi z materiałów prasowych kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy www.fruitvegetableseurope.eu.

Redakcja poleca: Zimna zupa, czyli robimy z dziećmi chłodnik - film
Zobacz, jak szybko przygotować wraz z dzieckiem łagodny chłodnik ogórkowo - rzodkiewkowy. Idealny na upały!

Domowe żelki z soku

Kolejny przepis na domowe żelki jest jeszcze łatwiejszy. Do jego przygotowania wystarczą bowiem tylko dwa składniki!

Składniki:
  • żelatyna (10 łyżeczek)
  • ulubiony sok owocowy (szklanka)

Sposób przygotowania: 
Do małego garnka wsypujemy żelatynę. Zalewamy ją sokiem owocowym (o dowolnym smaku, wszystko zależy od naszych preferencji) i pozostawiamy na kilka minut. Dopiero gdy żelatyna napęcznienie, podgrzewamy ją, cały czas mieszając. Robimy to do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Płynną żelkę przelewamy do foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec wstawiamy żelki do lodówki mniej więcej na godzinę.

Domowe żelki bez żelatyny (wegetariańskie)

Ten przepis na domowe żelki jest chyba najbardziej efektowny (choć wciąż bardzo prosty do wykonania!). W dodatku naszymi domowymi słodyczami mogą cieszyć się również wegetarianie.

Składniki:
  • rozcieńczony syrop owocowy (75 ml)
  • opakowanie agar-agar

Przygotowanie:
Zaczynamy od odlania kilku łyżeczek rozcieńczonego syropu i wymieszania go z agarem. Powstałą mieszankę dolewamy do reszty syropu i doprowadzamy całość do wrzenia (wciąż mieszając). Żelkę powinniśmy gotować na małym ogniu maksymalnie przez 2 minuty. Na koniec wlewamy ją do małych foremek i pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Smacznego! Gwarantujemy, że twoje dziecko już nigdy nie zatęskni za żelkami ze sklepu.

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy