GRY
 
 

Drożdżowa chałka

Dla dziecka od 10. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności trudny

fot. Fotolia

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 kostki drożdży (50 g).

Przygotowanie

Rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko. Następnie żółtka, roztopione masło i przesianą mąkę. Wyrób ciasto mikserem lub ręką. Podziel na dwie części, spleć w warkocz i przełóż do formy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Zostaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, posyp kruszonką (posiekaj 3 łyżki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżkę masła). Piecz pół godziny w 1800C.
Porcja dla dziecka: 1 kromeczka

Wypróbuj inne przepisy idealne na śniadanie

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj