wesołe kanapki, kuchnia dla dziecka
fot. Panthermedia

Drugie śniadanie - kanapka, czy sałatka?

Powinno dostarczyć dziecku 130-170 kcal i składać się z owoców lub napoju mleczno-owocowego oraz porcji sałatki warzywnej.
wesołe kanapki, kuchnia dla dziecka
fot. Panthermedia
Powinno dostarczyć dziecku 130-170 kcal i składać się z owoców lub napoju mleczno-owocowego oraz porcji sałatki warzywnej.
Możemy też podać niewielkie kanapki, np. z pastą rybną lub pasztetem, zawsze z dodatkiem świeżych warzyw.

1. Przepis na pasztet mięsno-warzywny
– 500 g mięsa wołowego chudego,
– 1/2 średniej cebuli,
– 5-6 pieczarek,
– 6 łyżek płatków owsianych,
– 1 średnia cukinia,
– 2 małe marchewki,
– 1/2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego,
– 1 jajko,
– 1 łyżka oleju roślinnego,
– zioła: bazylia, tymianek, oregano, zielona pietruszka.
Cebulę i cukinię obierz i pokrój w kostkę. Marchewki zetrzyj. Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i podsmaż, dodaj pieczarki, usmaż. Następnie dodaj cukinię i podduś przez około 5 minut. Zmiel wołowinę. Do mięsa dodaj jajko, płatki owsiane, utartą marchewkę i groszek. Wymieszaj. Do masy mięsnej dodaj cebulę z pieczarkami i cukinią, zioła, sól do smaku i dokładnie wymieszaj. Formę keksową wysmaruj olejem, wypełnij masą mięsną i wyrównaj powierzchnię. Przykryj folią aluminiową. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 1 godziny.
Podawaj np. z chrupkim pieczywem. Dodatkowo świeży ogórek pokrój w pałeczki i połóż obok kanapki.

2. Niezwyczajna kanapka
– 2 kromki chleba razowego lub pełnoziarnistego,
– 2 plastry łagodnego żółtego sera,
– 6 pomidorków koktajlowych (ewentualnie 2 większe),
– mały ogórek kiszony małosolny (lub świeży),
– 1 młoda marchewka,
– łyżeczka masła,
– 3 plastikowe, nieostre patyczki.
Umyj warzywa, obierz marchewkę. Chleb posmaruj masłem, złóż w kanapkę. Całość pokrój na nieduże równe trójkąciki. Ser pokrój w kostkę, a ogórek i marchewkę – w plasterki. Składniki nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków.

3. Sałatka z pomidorów i białego sera
– 4 dojrzałe pomidory,
– 10 dag białego sera,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– sok z połowy cytryny,
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
Pomidory umyj i pokrój w cząstki. Wyłóż je na talerz, posyp pokruszonym serem i szczypiorkiem. Polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z gruboziarnistym pieczywem.

4. Płatki kukurydziane
– 2 łyżki płatków kukurydzianych,
– 1/2 szklanki przecieru ze świeżych malin,
– 1 łyżeczka soku z cytryny,
– 1 małe opakowanie naturalnego jogurtu,
– 1 łyżeczka cukru pudru lub miodu pszczelego.
Płatki wymieszaj z 2 łyżkami przegotowanej zimnej wody. Maliny przebierz, przetrzyj przez grube sitko i dodaj do płatków. Wszystko wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny. Dodaj miód lub posyp danie cukrem pudrem.

5. Tosty z jajecznicą
– 4 kawałki pieczywa tostowego pełnoziarnistego,
– 2 jajka,
– 2 łyżki kiełków rzodkiewki,
– 2 łyżki masła,
– 6 pomidorków koktajlowych,
– sól, pieprz ziołowy.
Tosty podpiecz w tosterze lub piekarniku i pokrój na trójkąty. Łyżkę masła rozpuść na patelni i usmaż jajecznicę. Pod koniec smażenia dodaj kiełki, sól i pieprz do smaku. Tosty posmaruj resztą masła i na każdy wyłóż jajecznicę. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory, posyp kiełkami.
1 porcja dla dziecka = 1-2 trójkąty
Redakcja poleca: Jak zrobić kotylion z papieru: łatwa instrukcja DIY
Kotylion to obowiązkowa ozdoba na Święto Niepodległości. Aby zrobić kotylion, potrzebujesz jedynie kawałka papieru, papierowej papilotki do ciastka i wydrukowanego na kartce orzełka, którego szablon znajdziesz na naszej stronie. Taki kotylion narodowy to proste zadanie. Dzięki naszej instrukcji szykowanie ozdób na 11 listopada stanie się niezłą frajdą. Podpowiadamy, jak zrobić prosty i efektowny kotylion z papieru.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy