Dyniowy omlet z figą

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 20 min.

Poziom trudności łatwy

dyniowy omlet przepis
fot. mat. pras. Lubella

Składniki

  • 4 jajka
  • czubata łyżka puree z dyni
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • odrobina oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni
  • 2 dojrzałe figi
  • 100 g kakaowych płatków kukurydzianych, np. Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 

Przygotowanie

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka utrzyj na gładką i puszystą masę wraz z cynamonem i puree z dyni.
  3. Białka ubij na sztywno z solą, po czym dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.
  4. Wylej na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię.
  5. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu.
  6. Podaj z pokrojoną figą i płatkami kukurydzianymi.

Zobacz też inne przepisy na omlety dla dzieci

źródło: mat. pras. Lubella

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

- liczba porcji: 2

Ocena (1 ocena)

5.0
Doładuj
Przeładuj