GRY
 
 

Fasolka szparagowa dla niemowląt

Od kiedy można niemowlętom podawać fasolkę szparagową? Jakie cenne składniki zawiera to warzywo? Odpowiada dietetyk.

Ok. 2-3 strączki fasolki szparagowej można dodać do niemowlęcej zupki już w 7. miesiącu życia dziecka, a potem ją zmiksować. W 11., 12. miesiącu zależnie od tego, jak dziecko radzi sobie z gryzieniem, można podać dziecku ugotowaną miękką fasolkę jako jarzynkę, wcześniej ugniatając ją widelcem. Od 11. miesiąca dziecko może samo brać strączki fasolki z talerzyka i wkładać je do buzi.

Fasolka szparagowa to warzywo, które świetnie nadaje się do nauki samodzielnego jedzenia. Dzieci zwykle ją lubią. Zawsze przed podaniem trzeba sprawdzić, czy nie ma włókien. Fasolka zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.

dietetyk dr Halina Weker, od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka

Sprawdź przepisy dla dzieci:

Fasolkowa smakowitość
Omlet z warzywami
Kolorowy gulasz z zielonymi kopytkami


td_dopisek.gif

 
Redakcja poleca: Fałszywy niejadek: kto to taki? – film
Moje dziecko nic nie je! – takie zdanie brzmi dramatycznie, ale czy jest prawdziwe? Zdaniem dr Agnieszki Jarosz prawdziwy niejadek to rzadka rzecz w przyrodzie. Wielu małych niejadków bardzo lubi jeść i co więcej: je całkiem sporo. Tylko, że nie to, co trzeba.
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Sezon infekcji

Karm piersią, polecamy!