Ok. 2-3 strączki fasolki szparagowej można dodać do niemowlęcej zupki już w 7. miesiącu życia dziecka, a potem ją zmiksować. W 11., 12. miesiącu zależnie od tego, jak dziecko radzi sobie z gryzieniem, można podać dziecku ugotowaną miękką fasolkę jako jarzynkę, wcześniej ugniatając ją widelcem. Od 11. miesiąca dziecko może samo brać strączki fasolki z talerzyka i wkładać je do buzi.
Fasolka szparagowa to warzywo, które świetnie nadaje się do nauki samodzielnego jedzenia. Dzieci zwykle ją lubią. Zawsze przed podaniem trzeba sprawdzić, czy nie ma włókien. Fasolka zawiera dużo beta-karotenu (prowitaminy A), witamin C, E oraz z grupy B, a także potasu, wapnia, magnezu, żelaza i cynku.
dietetyk dr Halina Weker, od 17 lat kieruje Zakładem Żywienia w Instytucie Matki i Dziecka
Sprawdź przepisy dla dzieci:
Fasolkowa smakowitość
Omlet z warzywami
Kolorowy gulasz z zielonymi kopytkami
Dieta
07 lutego 2008
Od kiedy można niemowlętom podawać fasolkę szparagową? Jakie cenne składniki zawiera to warzywo? Odpowiada dietetyk.
Polecamy
Porady