GRY
 
 

Galaretka z jeżyn

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 30 min.

Poziom trudności łatwy

dżem, konfitura, powidła, jeżyny, owoce
fot. © Christian Jung - Fotolia.com

Składniki

  • 1 i 1/2 kg jeżyn
  • 600–700 g cukru
  • pół szklanki wody

Przygotowanie

Umyte jeżyny bez szypułek rozgotuj z połową szklanki wody. Gorące przetrzyj przez sito. Odmierz litr przecieru, podgrzej do wrzenia, gotuj 10 minut. Dodaj cukier i gotuj kilka minut. Gorący przecier wlej do wyparzonych gorących słoików. Zakręć, odwróć słoiki do góry dnem i przykryj kocykiem. Możesz też pasteryzować.
Jak podawać? Do herbaty, ozdabiania budyniu, jogurtu, przełożenia biszkoptu, sosu kumberland do zimnych mięs (galaretka, chrzan z cytryną, sok i odrobina skórki z pomarańczy).

źródło: edipresse

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Ocena (4 oceny)

4.0
Doładuj
Przeładuj