kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska

Galaretki z owocami

kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki na 4 porcje:
- 3 kolorowe galaretki 
- nektarynka 
- brzoskwinia 
- 3 łyżki malin 
- 3 łyżki borówek amerykańskich 
- 1/2 szklanki kremówki 30-proc. 
- wiórki czekoladowe do posypania

Sposób wykonania:
1. Każdą z galaretek rozpuść w 1,5 szklanki gorącej (nie gotuj) wody, odstaw do ostudzenia. Brzoskwinię i nektarynkę sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół, usuń pestki. Miąższ pokrój w kostkę. Maliny i borówki opłucz, osusz.
2. Do czerwonej galaretki dodaj borówkę, do żółtej malinę, a do zielonej brzoskwinię i nektarynkę. Do pucharków wlej jeden rodzaj galaretki, a gdy zastygnie, wlej kolejną. Odstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Przed podaniem udekoruj deser ubitą kremówką i wiórkami czekoladowymi.

Nasza rada:
Z galaretki można też zrobić pyszną piankę. Tężejącą galaretkę miksuj 10 min na najwyższych obrotach, aż zmieni się w mus. Dodaj owoce i rozlej do pucharków.

Przygotowanie 20 min
Redakcja poleca: Jak dziecko uczy się i rozwija przez zmysły? [WEBINAR 1.]
Za nami pierwszy z 6 bezpłatnych webinarów dla rodziców, organizowanych w ramach akcji „Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem” i prowadzonych przez Dorotę Zawadzką. Ekspertka opowiadała o tym, jak działają zmysły malucha, a ich prawidłowy rozwój wpływa na życie również w przyszłości.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy