kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska

Galaretkowa poezja smaku

Pyszny deserek dla małych miłośników galaretki.
kuchnia dla malca, przepisy na kinderbal
fot. A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska
Składniki n 2 porcje:
- opakowanie galaretki wiśniowej lub pomarańczowej 
- 4 łyżki bitej śmietany 
- 4 łyżeczki wiórków czekoladowych 
- pół mango lub 2 plastry ananasa z puszki 
- duża dojrzała nektarynka 
- listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody. Wlej do płaskiego naczynia. Wstaw do lodówki, zostaw do zastygnięcia.
2. Stężałą galaretkę pokrój w równą kostkę, wsyp do 4 szklanek naprzemiennie z pokrojoną w kosteczkę nektarynką i cząstkami mango lub drobno pokrojonym ananasem.
3. Każdą porcję deseru udekoruj łyżką bitej śmietany, oprósz wiórkami czekoladowymi (lub mielonymi orzechami albo rodzynkami). Udekoruj gałązkami mięty.

Nasza rada:
Jeśli użyjesz kilku rodzajów galaretek, kolorowy deser będzie wyglądał jeszcze apetyczniej.

Przygotowanie: 30 min
Redakcja poleca: Jak dziecko uczy się i rozwija przez zmysły? [WEBINAR 1.]
Za nami pierwszy z 6 bezpłatnych webinarów dla rodziców, organizowanych w ramach akcji „Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem” i prowadzonych przez Dorotę Zawadzką. Ekspertka opowiadała o tym, jak działają zmysły malucha, a ich prawidłowy rozwój wpływa na życie również w przyszłości.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy