Gaspacho – witaminowa bomba

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności średni

gaspacho, zupa, danie, potrawa,
fot. Fotolia

Składniki

  • 8 dojrzałych pomidorów
  • mały młody ogórek,
  • 1 czerwona duża papryka,
  • 1 łagodna cebula lub 3 młode cebulki,
  • 2 łyżki pokruszonej czerstwej bułki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 750 ml zimnej wody,
  • sól, czarny pieprz.

Przygotowanie

Pomidory zanurz we wrzącej wodzie, wyjmij, przelej zimną, zdejmij skórki. Przekrój na pół, usuń pestki (z pestkami zupa jest mniej smaczna) i pokrój w kostkę. Ogórek obierz, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia do miksowania, dodaj bułkę, oliwę, sok z cytryny i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do głębokiej salaterki, dodaj wodę, wymieszaj i dopraw do smaku. Gaspacho podawaj chłodne, posypane posiekanymi jajkami na twardo.

Dodatkowe informacje

- Przepis dla wegetarianina

Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy