GRY

Kupujecie mrożonki warzywne? Warto wiedzieć - GIS znowu ostrzega!

Niestety latem trzeba bardzo uważać na to, co jemy i co dajemy do jedzenia naszym dzieciom. Główny Inspektorat Sanitarny znowu ostrzega. Tym razem niebezpieczne mogą być mrożone warzywa.
niebezpieczna kukurydza w mrożonkach - bakterie listerii
fot. AdobeStock/kolaż MTJ
Bakteria listerii (listeria monocytogenes) została wykryta w mrożonkach z warzywami w pięciu krajach. Wiadomo, że jej źródłem jest kukurydza jednej z węgierskich firm. Na Węgrzech produkt już zostaje wycofany ze sprzedaży, jednak w Polsce nie mamy na razie listy potencjalnie zakażonych partii. W Wielkiej Brytanii powstała taka lista - są na niej mrożonki z popularnych sklepów jak Aldi, Lidl, Sainsbury’s, Tesco, czy Waitrose.

Co może się stać jeśli zjemy takie warzywa z listerią?

Po spożyciu zatrutych warzyw możemy dostać biegunki, wymiotować. W skrajnych przypadkach zatrucie listerią może doprowadzić nawet do śmierci. Jak informuje Europejska Agencja Standardów Żywności, listeria w mrożonych warzywach doprowadziła już do zgonów co najmniej dziewięciu osób. Do zachorowań dochodziło na razie w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Redakcja poleca: Uwaga na zatrucia grzybami! Przez cały rok! [WIDEO]
Grzybami można się zatruć nie tylko jesienią. Trzeba być czujnym przez cały rok! Zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia wzrasta ryzyko. Jemy więcej tradycyjnych potraw zawierających grzyby. Niestety nawet wytrawny grzybiarz, może pomylić się tylko raz...

Jak uniknąć zatrucia skażonymi mrożonkami?

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy zawsze ugotować przed spożyciem. Także wtedy, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów! To ważne zwłaszcza latem w przypadku wakacyjnego stołowania się w restauracjach i barach. Lepiej może unikać wówczas dań z mrożonych warzyw.

Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. 

Jakie są objawy listeriozy?

  • U kobiet w ciąży - po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych.
Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych - najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i dzieci lub dorosłych z obniżoną odpornością - na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.


Czy korzystacie latem z mrożonek z mieszankami warzywnymi?
Czy zawsze przed podaniem gotujecie najpierw mrożone warzywa?


Zobacz też:
Źródło: gis.gov.pl, efsa.europa.eu, o2.pl
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Rozwój przez zabawę

Czas na bajeczkę