niebezpieczna kukurydza w mrożonkach - bakterie listerii
fot. AdobeStock/kolaż MTJ

Kupujecie mrożonki warzywne? Warto wiedzieć - GIS znowu ostrzega!

Niestety latem trzeba bardzo uważać na to, co jemy i co dajemy do jedzenia naszym dzieciom. Główny Inspektorat Sanitarny znowu ostrzega. Tym razem niebezpieczne mogą być mrożone warzywa.
Weronika Zagojska
niebezpieczna kukurydza w mrożonkach - bakterie listerii
fot. AdobeStock/kolaż MTJ
Bakteria listerii (listeria monocytogenes) została wykryta w mrożonkach z warzywami w pięciu krajach. Wiadomo, że jej źródłem jest kukurydza jednej z węgierskich firm. Na Węgrzech produkt już zostaje wycofany ze sprzedaży, jednak w Polsce nie mamy na razie listy potencjalnie zakażonych partii. W Wielkiej Brytanii powstała taka lista - są na niej mrożonki z popularnych sklepów jak Aldi, Lidl, Sainsbury’s, Tesco, czy Waitrose.

Co może się stać jeśli zjemy takie warzywa z listerią?

Po spożyciu zatrutych warzyw możemy dostać biegunki, wymiotować. W skrajnych przypadkach zatrucie listerią może doprowadzić nawet do śmierci. Jak informuje Europejska Agencja Standardów Żywności, listeria w mrożonych warzywach doprowadziła już do zgonów co najmniej dziewięciu osób. Do zachorowań dochodziło na razie w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Redakcja poleca: Nie tylko barszcz Sosnowskiego. Te rośliny też są niebezpieczne! [WIDEO]
Gdy zostajemy rodzicami, warto odświeżyć sobie wiedzę z przyrody i przypomnieć sobie, które rośliny mogą być niebezpieczne dla dziecka lub wręcz trujące. Aby spacer po lesie, parku czy łące wiązał się z przyjemnością, a nie z ryzykiem.

Jak uniknąć zatrucia skażonymi mrożonkami?

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy zawsze ugotować przed spożyciem. Także wtedy, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów! To ważne zwłaszcza latem w przypadku wakacyjnego stołowania się w restauracjach i barach. Lepiej może unikać wówczas dań z mrożonych warzyw.

Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. 

Jakie są objawy listeriozy?

  • U kobiet w ciąży - po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych.
Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych - najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i dzieci lub dorosłych z obniżoną odpornością - na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.


Czy korzystacie latem z mrożonek z mieszankami warzywnymi?
Czy zawsze przed podaniem gotujecie najpierw mrożone warzywa?


Zobacz też:
Źródło: gis.gov.pl, efsa.europa.eu, o2.pl
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy