łosoś, grill
fot. Kowalewscy

Grillowe menu dla malucha

Maluch w trzecim roku życia może jeść już potrawy grillowane. Zobacz jak zdrowo je przygotować.
łosoś, grill
fot. Kowalewscy
Potrawy grillowane nadają się dla dzieci od trzeciego roku życia. O ich popularności decyduje nie tylko to, że przyrządzone w ten sposób mięso jest smaczne, kruche i soczyste, a jarzyny (np. papryka, cukinia, pomidory) lepsze niż gotowane. Równie ważne jest wspólne biesiadowanie. Przestrzegaj jednak pewnych zasad: koniecznie używaj tacki, na którą będzie skapywał tłuszcz (dym ze spalonego tłuszczu jest szkodliwy) i nie przypiekaj za bardzo mięsa. Zawsze sprawdzaj, czy się upiekło!
Nasza rada: Możesz grillować także ryby i lubiane przez maluchy kotlety mielone (zawiń je w folię aluminiową).


Grillowane mięsko

Szaszłyki z ananasem
- 1 kg kiełbasek do pieczenia
- świeży ananas
- 2 cytryny
- 1 pokruszony listek laurowy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Z cytryn wycisnąć sok i wymieszać z miodem i przyprawami. Ananasa obrać, pokroić na kawałki równej wielkości i włożyć do marynaty na 30 minut. Kiełbaski pokroić na 2 cm kawałki i na przemian z kawałkami ananasa nabijać na patyczki do szaszłyków. Polać rozpuszczonym masłem i położyć na grillu. Piec 10 minut, co jakiś czas obracając i polewając pozostałą marynatą.

Grillowany kurczak z sosem

- 50 dag mięsa z piersi kurczaka
- limonka
- sól
- biały pieprz
- pół szklanki jogurtu naturalnego niskotłuszczowego
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na pół godziny. Limonkę wyszorować, zetrzeć skórkę na tarce z małymi otworami, wycisnąć sok, przyprawić. Mięso położyć na ruszcie, grillować po ok. 5 minut z każdej strony, podawać z sosem.

Szaszłyki z jarzynami
- plaster chudej cielęciny (20 dag)
- 5 małych ziemniaków
- 10 różyczek brokułu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- słodka papryka w proszku
- odrobina suszonego oregano
- 4 grube drewniane patyczki do szaszłyków namoczone przez 15 minut w zimnej wodzie
Cielęcinę umyj, osusz, pokrój w paski o grubości ok. 1,5 cm, a potem w kostkę. W szklance wymieszaj oliwę z pieprzem, słodką papryką i oregano. Marynatą zalej mięso i pozostaw w lodówce na godzinę. W tym czasie ziemniaki cienko obierz, opłucz i ugotuj w lekko osolonej wodzie al dente. Brokuły zblanszuj (zalej wrzątkiem na 2 minuty i odcedź). Nadziewaj na patyczki do szaszłyków na przemian kostkę mięsa, pół ziemniaka i brokułową różyczkę. Szaszłyki ułóż na tacce, polej pozostałą marynatą i grilluj 20–30 minut. Co jakiś czas je obracaj. Podaj z jogurtowym sosem, zdejmując wcześniej z patyczków.


Grillowana rybka

Łosoś z grilla
- 4 dzwonki łososia
- 2 cebule
- pół szklanki śmietany
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
Wymieszać śmietanę z solą i skórką cytrynową. Umyć i osuszyć dzwonki łososia. Natrzeć śmietaną. Upiec na grillu. Obraną cebulę drobno pokroić. Skropić sokiem z cytryny. Posypać łososia. Idealnie pasuje do frytek.



Grillowane warzywka

Grillowane pomidory
- 6 pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 3 dag masła
- oregano
- sól
- pieprz
Umyć, osuszyć pomidory i naciąć na krzyż po przeciwnej stronie ogonka. Obrać czosnek. Posiekać. Rozetrzeć z solą. Posmarować w miejscu nacięcia. Oprószyć oregano, solą i pieprzem. Położyć kawałek masła na każdym pomidorze. Grillować pięć minut na tacce aluminiowej.

Pieczone ziemniaki z grilla
- 10 dużych ziemniaków
- natka pietruszki
- koperek
- sól
- pieprz
- majonez
Ziemniaki umyć, osuszyć. Każdy z ziemniaków owinąć szczelnie w folie aluminiową. Ziemniaki ułożyć na średniej wysokości na grillu i piec do miękkości (około 40 minut). W tym czasie 4 łyżki majonezu wymieszać z posiekanym koperkiem i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Po wyjęciu z folii aluminiowej ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, spożywać maczając w sosie.

Marchewka z grilla
- 4 duże marchewki
- 2 duże cebule
- puszka kukurydzy
- masło
- sól
- pieprz
Obrać marchewkę i cebulę. Zetrzeć. Odsączyć kukurydzę. Warzywa wymieszać i przyprawić. Rozłożyć na folii aluminiowej. Posypać wiórkami masła. Zawinąć. Piec, aż marchewka będzie miękka, ok. 7 minut. Od razu podawać.


Coś na deserek...

Grillowe banany z lodami
- banany
- lody waniliowe i czekoladowe
Ułożyć nieobrane banany na grillu. Umieścić je wysoko nad żarem. Piec aż skórka stanie się czarna. Przełożyć na talerz. Wzdłuż naciąć. Delikatnie rozchylić skórkę i miąższ. W przygotowane miejsce nałożyć lody.

Grillowane jabłka z grilla
- 2 jabłka
- sok z cytryny
- 2 dag masła
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- łyżka cukru
Umyć i obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plastry. Skropić sokiem z cytryny. Na małym ogniu połączyć miód i masło. Stale mieszać, żeby się nie przypaliło. Grillować jabłka po ok. 3 minuty z każdej strony. Smarować co jakiś czas mieszanką z masła i miodu. Oprószyć cynamonem i cukrem.


Życzymy przyjemnego grillowania!

Redakcja poleca: Piniata – jak ją zrobić? Instrukcja krok po kroku (film)
Piniata to coraz popularniejszy element dziecięcych przyjęć. Przedstawiamy prosty sposób, jak samodzielnie zrobić efektowną piniatę. Choć nie jest to skomplikowane, warto zabrać się do pracy z odpowiednim wyprzedzeniem, aby piniata zdążyła wyschnąć.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy