Groch
fot. Fotolia

Groch dla karmiącej mamy? Czy dziecko nie będzie miało kolek?

Od grochu boli brzuch: mówi tradycyjna wyliczanka. Czy jeśli groch zje karmiąca mama, to dziecko będzie miało kolkę? Można jeść groch w czasie karmienia piersią, czy to zabronione?
Katarzyna Pinkosz
Groch
fot. Fotolia
Wiele złego zrobiła grochowi popularna wyliczanka dla dzieci: "Kipi kasza, kipi groch". Utarło się, że po zjedzeniu grochu boli brzuch, co niekoniecznie musi być prawdą: wiele zależy od tego, jak groch ugotujemy i z czym go zjemy. Zapominamy, że groch kiedyś był bardzo ceniony, a i dziś coraz więcej wiadomo o jego cennych właściwościach.

Co dobrego w grochu?

W medycynie ludowej groch wykorzystywano do wzmocnienia organizmu po przebytych chorobach. Groch chroni przed anemią, wzmacnia układ odpornościowy, serce, obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia układ nerwowy. A wszystko dlatego, że zawiera dużo białka roślinnego, witamin z grupy B, sporo wapnia, żelaza, potasu, magnezu. Zawiera też witaminy: A, która ma dobry wpływ na wzrok, witaminę C, ważną dla odporności.

Groch ma dużo błonnika, który poprawia pracę przewodu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu i ciśnienia, wydłuża uczucie sytości, dzięki czemu nie ma się ochoty na przekąski. Groch jest też polecany w celu zapobiegania nowotworom:  jelita grubego, piersi, trzustki, prostaty, płuc.
Redakcja poleca: Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film
Niestety, kobiety karmiące piersią nie odżywiają się dobrze... Badania wykazały, że całkiem niepotrzebnie wykluczają ze swojej diety niektóre produkty - i choć robią to w trosce o dziecko, to nie jest to korzystne. Zobacz, co możesz poprawić w swojej diecie, jeśli karmisz piersią.

Jak zmniejszyć ryzyko bólów brzucha po grochu?

Groch, podobnie jak fasola, bób, ciecierzyca, może powodować bóle brzucha, wzdęcia. Powodem są zawarte w grochu oligosacharydy, które nie są trawione w żołądku. Zaczynają być rozkładane w jelicie grubym przez bakterie jelitowe, a produktem ubocznym rozkładu są gazy gromadzące się w jelitach.
Po to, żeby zmniejszyć powstawanie gazów, trzeba moczyć groch przed gotowaniem co najmniej 3 godziny. Najlepiej zalać groch wrzątkiem, odstawić co najmniej na 3 godziny, a potem wodę wylać, przepłukać groch zimną wodą i ugotować go w kolejnej porcji wody. W ten sposób co prawda traci się część witamin, ale też pozbywa części oligosacharydów, powodujących bóle brzucha.
Warto też dodawać do gotowania grochu przyprawy, jak: majeranek, kminek, koper, imbir, szałwia, kurkuma, bazylia.

Czy karmiąca mama może jeść groch?

Jeszcze niedawno odradzano karmiącej mamie jedzenie grochu – ze względu na ryzyko kolki u niemowląt. Obecnie uważa się, że profilaktycznie nie powinno się eliminować jedzenia grochu, jak również innych roślin strączkowych w czasie karmienia piersią, ze względu na to, że jest wartościowy, a dziecka wcale nie musi boleć brzuch po zjedzeniu przez karmiącą mamę grochu.

W czasie karmienia piersią można jeść groch: oczywiście w rozsądnych ilościach, gotując go w taki sposób, by zminimalizować ryzyko bólów brzucha u mamy. Jeśli karmiąca mama zaobserwuje jednak, że po zjedzeniu przez nią grochu u dziecka pojawią się kolki, lepiej wtedy zrezygnować z niego na pewien czas, szczególnie w pierwszych tygodniach karmienia. Potem warto go wprowadzić ponownie – ze względu na to, że dziecko w czasie karmienia piersią uczy się nowych smaków – łatwiej potem przyzwyczaić je do nowości w okresie rozszerzania diety.

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy