grzyby dla dzieci
fot. Adobe Stock

Grzyby dla dzieci to nie jest dobry pomysł! Od kiedy mogą je jeść?

Grzyby dla dzieci mogą stanowić śmiertelne zagrożenie. Największe ryzyko niosą ze sobą leśne grzyby w diecie dziecka. Bezpieczne, choć ciężkostrawne, są pieczarki, ale ich wartość odżywcza nie jest na tyle duża, aby karmić nimi dzieci.
Beata Turska
grzyby dla dzieci
fot. Adobe Stock
– Dzieci do 7. roku życia w ogóle nie powinny jeść grzybów! Starsze mogą jedynie odrobinę i od wielkiego dzwonu – mówi dr Andrzej Stawarski, pediatra i gastroenterolog. Duszone w śmietanie i pachnąca lasem grzybowa to potrawy, mogące zagrażać dzieciom. Wszystko przez toksyny znajdujące się w trujących grzybach, które łatwo pomylić z grzybami jadalnymi.

Spis treści:

Dzieci nie powinny jeść grzybów!

Grzyby są smaczne i dodają potrawom aromatu. Są też źródłem wielu wartościowych składników, np. prowitaminy D, selenu, przeciwutleniaczy. Jednak zalety te nie równoważą ryzyka, jakie niesie ze sobą podawanie dzieciom grzybów, wśród których mogą znaleźć się te silnie trujące. Istnieją jeszcze inne powody, dla których dzieci nie powinny jeść grzybów:
 
  • Grzyby są wyjątkowo ciężkostrawne. – Ścianki ich komórek zawierają nieprzyswajalną substancję podobną do chityny, z której zbudowane są pancerzyki owadów. Równie dobrze moglibyśmy zaserwować pociechom kolację z chrząszczy – wyjaśnia dr Andrzej Stawarski, pediatra i gastroenterolog.
     
  • Dzieci gorzej niż dorośli gryzą i żują pokarm, więc już pierwsza faza jego „obróbki” jest mało dokładna. Nierozdrobnione jak należy grzyby trafiają do żołądka, który nie bardzo wie, co z nimi począć. Jeśli dziecko nie zwymiotuje, wędrują dalej, a potem długo zalegają w jelitach. Efekt? Wzdęcia, bóle brzucha, biegunka.

I nie ma sensu zadawanie pytań: czy dzieci mogą jeść kurki? A podgrzybki? Czy małe dzieci mogą jeść pieczarki? Rodzaj grzybów nie ma znaczenia – wyjaśnia lekarz – wszystkie są tak samo zbędne w diecie dziecka.
Redakcja poleca: Uwaga na zatrucia grzybami! Przez cały rok! [WIDEO]
Grzybami można się zatruć nie tylko jesienią. Trzeba być czujnym przez cały rok! Niestety nawet wytrawny grzybiarz, może pomylić się tylko raz...

Grzyby dla dzieci – o pomyłkę nie jest trudno

- Z powodu zatruć grzybami  umiera w Polsce  kilkadziesiąt osób rocznie. Ofiarami są niestety także dzieci. Mają o wiele mniejsze szanse niż dorośli. Przy silnej biegunce dochodzi do odwodnienia, straty płynów sięgają 4-8 litrów na dobę, co w przypadku kilkulatka może oznaczać utratę jednej trzeciej masy ciała – ostrzega dr Stawarski.

W przypadku zaobserwowania objawów zatrucia grzybami u dzieci trzeba natychmiast jechać do lekarza. Tylko szybka interwencja lekarska może uratować dziecku zdrowie lub życie.

Grzyby w diecie dziecka to duże ryzyko

Toksyny zawarte w grzybach są bardzo zdradliwe: przez pierwsze 6-12 godzin (czasem nawet dłużej) działają po cichutku, nie wywołując żadnych widocznych objawów. Czasami jest tak, że pierwsze objawy zatrucia mijają, ale później nawracają, ale szkody wyrządzone w organizmie dziecka są już nieodwracalne. Dochodzi wtedy do uszkodzenia narządów wewnętrznych, głównie wątroby, pojawiają się kłopoty z oddychaniem, utrata świadomości, a nawet śmierć.

Co robić, gdy dziecko zatruło się grzybami?

- Jeśli dziecko zjadło grzyby, trzeba zawieźć je do szpitala, gdy tylko zaczyna się źle czuć, bo potem może być za późno. Trzeba ze sobą zabrać resztki potrawy, a jeszcze lepiej wymiociny, które bada się pod mikroskopem, żeby ustalić, co dokładnie spowodowało zatrucie  – radzi dr Stawarski. 
Leczenie polega na usunięciu trucizny przez płukanie żołądka, a także uzupełnianiu strat wody i elektrolitów. Czasem to nie wystarczy. Chore maluchy trafia czasem na oddziały intensywnej terapii, gdzie walczy się o ich życie, podtrzymując krążenie i oddychanie. Bywa i tak, że konieczna jest transplantacja wątroby.

3 rzeczy, które musisz wiedzieć o grzybach

  1. Niektórzy ludzie nie mają enzymu, który jest w stanie rozłożyć trehylozę – rodzaj cukru, który zawierają młode grzyby (także jadalne).
  2. W źle przechowywanych (np. w reklamówkach) grzybach jadalnych wytwarzają się niebezpieczne substancje.
  3. Grzybów trujących jest sporo i  łatwo pomylić je z jadalnymi.

Polecamy także:
Oceń artykuł

Ocena 3 na 4 głosy

Zobacz także

Popularne tematy