edipresse.kosz_rozne grzyby (2).jpg
fot. Edipresse

Grzyby nie są dla dzieci!

- Dzieci do 7. roku życia w ogóle nie powinny jeść grzybów! Starsze mogą jedynie odrobinę i od wielkiego dzwonu - mówi dr Andrzej Stawarski, pediatra i gastroenterolog.
Beata Turska
edipresse.kosz_rozne grzyby (2).jpg
fot. Edipresse
Grzyby duszone w śmietanie czy pachnąca lasem grzybowa to potrawy, na które mogą być niebezpieczne dla dzieci.

Dzieci nie powinny jeść grzybów, bo grzyby są ciężkostrawne

Grzyby są smaczne i dodają potrawom aromatu, ale na tym kończą się ich zalety.
  • Grzyby mają niewielką wartość odżywczą (zawierają niepełnowartościowe białko, trochę tłuszczów i węglowodanów, więc nie ma powodu, by podawać je dzieciom. 
  • Grzyby są wyjątkowo ciężkostrawne. – Ścianki ich komórek zawierają nieprzyswajalną substancję podobną do chityny, z której zbudowane są pancerzyki owadów. Równie dobrze moglibyśmy zaserwować pociechom kolację z chrząszczy – wyjaśnia dr Andrzej Stawarski, pediatra i gastroenterolog.
  • Dzieci gorzej niż dorośli gryzą i żują pokarm, więc już pierwsza faza jego „obróbki” jest mało dokładna. Nie rozdrobnione jak należy grzyby trafiają do żołądka, który nie bardzo wie, co z nimi począć. Jeśli dziecko nie zwymiotuje, wędrują dalej, a potem długo zalegają w jelitach. Efekt? Wzdęcia, bóle brzucha, biegunka.
To wszystko dotyczy także pieczarek, kurek i boczniaków – wyjaśnia lekarz.

Przeczytaj także: Biegunka może być groźna
Redakcja poleca: Uwaga na zatrucia grzybami! Przez cały rok! [WIDEO]
Grzybami można się zatruć nie tylko jesienią. Trzeba być czujnym przez cały rok! Niestety nawet wytrawny grzybiarz, może pomylić się tylko raz...

Podawanie dzieciom grzybów wiąże się z ogromnym ryzykiem

O tragiczną pomyłkę podczas grzybobrania jest bardzo łatwo, o czym przekonujemy się każdego roku.

- Z powodu zatruć grzybami  umiera w Polsce  kilkadziesiąt osób rocznie. Ofiarami są niestety także dzieci. Mają o wiele mniejsze szanse niż dorośli. Przy silnej biegunce dochodzi do odwodnienia, straty płynów sięgają 4-8 litrów na dobę, co w przypadku kilkulatka może oznaczać utratę jednej trzeciej masy ciała – ostrzega dr Stawarski.

Zobacz także: Nie podawaj dziecku grzybów, to zbyt ryzykowne!


Toksyny zawarte w grzybach są wyjątkowo podstępne

Toksyny zawarte w grzybach są bardzo zdradliwe: przez pierwsze 6-12 godzin (czasem nawet dłużej) działają po cichutku, nie wywołując żadnych widocznych objawów.
Później zaczyna się dramat:
  • ból głowy,
  • ból brzucha,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • zaburzenia świadomości,
  • uszkodzenia narządów wewnętrznych,
  • kłopoty z krążeniem, oddychaniem.

Co robić, gdy dziecko zatruło się grzybami?

- Jeśli dziecko zjadło grzyby, trzeba zawieźć je do szpitala, gdy tylko zaczyna się źle czuć, bo potem może być za późno. Trzeba ze sobą zabrać resztki potrawy, a jeszcze lepiej wymiociny, które bada się pod mikroskopem, żeby ustalić, co dokładnie spowodowało zatrucie  – radzi dr Stawarski. 
Leczenie polega na usunięciu trucizny przez płukanie żołądka, a także uzupełnianiu strat wody i elektrolitów. Czasem to nie wystarczy. Chore maluchy trafia czasem na oddziały intensywnej terapii, gdzie walczy się o ich życie podtrzymując krążenie i oddychanie. Bywa i tak, że konieczna jest transplantacja wątroby. 

Przeczytaj: Dziecko w szpitalu

3 rzeczy, które musisz wiedzieć o grzybach

  1. Niektórzy ludzie nie mają enzymu, który jest w stanie rozłożyć trehylozę – rodzaj cukru, który zawierają młode grzyby (także jadalne).
  2. W źle przechowywanych (np. w reklamówkach) grzybach jadalnych wytwarzają się niebezpieczne substancje.
  3. Grzybów trujących jest sporo i  łatwo pomylić je z jadalnymi.

Jakie grzyby są niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka?

  • Muchomory: sromotnikowy, wiosenny i jadowity. Mogą być one mylone z gołąbkami, gąskami zielonkami, czubajkami kaniami i młodymi pieczarkami. Muchomory są śmiertelnie trujące. Po kilku godzinach od zjedzenia powodują biegunkę, wymioty, osłabienie i skurcze mięśni. Potem uszkadzają wątrobę, nerki, serce, śledzionę.
  • Strzępiak ceglasty. Mylony m.in. z gąską majówką. Atakuje system nerwowy, powoduje zaburzenia żołądkowo jelitowe, zaburzenia widzenia, oddychania i krążenia.
  • Krowiak podwinięty (olszówka). W niektórych rejonach kraju uważany za grzyb jadalny, jednak może spowodować zatrucie, a nawet śmierć. Powoduje wymioty, biegunkę itd, zaburzenia oddychania i krążenia. Może także przyczynić się do powstania wrzodów żołądka.

Polecamy także: Dobra i zła dieta. Rozmowa o błędach w żywieniu dzieci.
Doładuj
Przeładuj