
Grzyby dla dzieci to nie jest dobry pomysł! Od kiedy mogą je jeść?
Spis treści:
- Dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów
- Grzyby trujące łatwo pomylić z jadalnymi
- Grzyby w diecie dziecka
- Gdy dziecko zatruje się grzybami
- 3 rzeczy, które trzeba wiedzieć o grzybach
Dzieci nie powinny jeść grzybów!
Grzyby są smaczne i dodają potrawom aromatu. Są też źródłem wielu wartościowych składników, np. prowitaminy D, selenu, przeciwutleniaczy. Jednak zalety te nie równoważą ryzyka, jakie niesie ze sobą podawanie dzieciom grzybów, wśród których mogą znaleźć się te silnie trujące. Istnieją jeszcze inne powody, dla których dzieci nie powinny jeść grzybów:- Grzyby są wyjątkowo ciężkostrawne. – Ścianki ich komórek zawierają nieprzyswajalną substancję podobną do chityny, z której zbudowane są pancerzyki owadów. Równie dobrze moglibyśmy zaserwować pociechom kolację z chrząszczy – wyjaśnia dr Andrzej Stawarski, pediatra i gastroenterolog.
- Dzieci gorzej niż dorośli gryzą i żują pokarm, więc już pierwsza faza jego „obróbki” jest mało dokładna. Nierozdrobnione jak należy grzyby trafiają do żołądka, który nie bardzo wie, co z nimi począć. Jeśli dziecko nie zwymiotuje, wędrują dalej, a potem długo zalegają w jelitach. Efekt? Wzdęcia, bóle brzucha, biegunka.
I nie ma sensu zadawanie pytań: czy dzieci mogą jeść kurki? A podgrzybki? Czy małe dzieci mogą jeść pieczarki? Rodzaj grzybów nie ma znaczenia – wyjaśnia lekarz – wszystkie są tak samo zbędne w diecie dziecka.
Grzyby dla dzieci – o pomyłkę nie jest trudno
- Z powodu zatruć grzybami umiera w Polsce kilkadziesiąt osób rocznie. Ofiarami są niestety także dzieci. Mają o wiele mniejsze szanse niż dorośli. Przy silnej biegunce dochodzi do odwodnienia, straty płynów sięgają 4-8 litrów na dobę, co w przypadku kilkulatka może oznaczać utratę jednej trzeciej masy ciała – ostrzega dr Stawarski.W przypadku zaobserwowania objawów zatrucia grzybami u dzieci trzeba natychmiast jechać do lekarza. Tylko szybka interwencja lekarska może uratować dziecku zdrowie lub życie.
Grzyby w diecie dziecka to duże ryzyko
Toksyny zawarte w grzybach są bardzo zdradliwe: przez pierwsze 6-12 godzin (czasem nawet dłużej) działają po cichutku, nie wywołując żadnych widocznych objawów. Czasami jest tak, że pierwsze objawy zatrucia mijają, ale później nawracają, ale szkody wyrządzone w organizmie dziecka są już nieodwracalne. Dochodzi wtedy do uszkodzenia narządów wewnętrznych, głównie wątroby, pojawiają się kłopoty z oddychaniem, utrata świadomości, a nawet śmierć.Co robić, gdy dziecko zatruło się grzybami?
- Jeśli dziecko zjadło grzyby, trzeba zawieźć je do szpitala, gdy tylko zaczyna się źle czuć, bo potem może być za późno. Trzeba ze sobą zabrać resztki potrawy, a jeszcze lepiej wymiociny, które bada się pod mikroskopem, żeby ustalić, co dokładnie spowodowało zatrucie – radzi dr Stawarski.Leczenie polega na usunięciu trucizny przez płukanie żołądka, a także uzupełnianiu strat wody i elektrolitów. Czasem to nie wystarczy. Chore maluchy trafia czasem na oddziały intensywnej terapii, gdzie walczy się o ich życie, podtrzymując krążenie i oddychanie. Bywa i tak, że konieczna jest transplantacja wątroby.
3 rzeczy, które musisz wiedzieć o grzybach
- Niektórzy ludzie nie mają enzymu, który jest w stanie rozłożyć trehylozę – rodzaj cukru, który zawierają młode grzyby (także jadalne).
- W źle przechowywanych (np. w reklamówkach) grzybach jadalnych wytwarzają się niebezpieczne substancje.
- Grzybów trujących jest sporo i łatwo pomylić je z jadalnymi.
Polecamy także: