Czy dzieci mogą jeść grzyby? Odpowiada ekspert [WIDEO]

Dzieci mogą jeść grzyby, jednak wiek, od kiedy mogą to robić, budzi ciągle wątpliwości specjalistów. Najbezpieczniejsze dla dzieci są pieczarki hodowlane, natomiast w przypadku grzybów leśnych ryzyko zatrucia rośnie.

Zobacz inne z serii: Dieta dziecka (15)

Grzyby zbierane samodzielnie w lesie lub kupowane z niepewnego źródła (niebadane) mogą stanowić dla dziecka duże zagrożenie. Nie są nim oczywiście grzyby jadalne, np. kurki, podgrzybki czy prawdziwki. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że wśród nich znajdzie się grzyb trujący. Szczególnie groźny jest muchomor sromotnikowy i jego białe odmiany. Zatem zawsze warto zadać sobie pytanie, czy podając dziecku potrawę z grzybów, warto ryzykować.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby

- Grzyby są produktami ciężkostrawnymi. Już osoby dorosłe po zjedzeniu potrawy zawierającej grzyby mogą mieć dolegliwości, a co dopiero małe dzieci! Z tego też względu eksperci nie są do końca pewni i jednomyślni, w jakim wieku można rozpocząć podawanie dzieciom potraw zawierających grzyby. Niektórzy są zdania, że w pierwszym roku życia, niektórzy że w czwartym, a inni uważają, że do dopiero po 10. roku życia przewody pokarmowe dzieci są gotowe do strawienia potraw zawierających grzyby – mówi Diana Kamińska, starszy asystent kliniki gastrologii, hepatologii, żywienia dzieci i pediatrii z Centrum Zdrowia Dziecka.

Czy dzieci mogą jeść pieczarki

Okazuje się, że pieczarki są przez specjalistów traktowane nieco inaczej. – Wyjątkiem są pieczarki, ale tylko i wyłącznie te hodowlane, które pojawiają się w słoiczkach przeznaczonych dla dzieci już w 9. miesiącu życia – mówi doktor Kamińska. Jednocześnie dopowiada, że rozsądne wydawałoby się wstrzymanie się z podawaniem pieczarek dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia.

Zatrucia grzybami u dzieci

Szczególnie niebezpieczny jest muchomor sromotnikowy, który czasami mylony jest np. z tzw. kanią, inaczej zwaną sową. Ze względu na małą masę ciała dziecka, zawarta w nim trucizna może doprowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby i innych narządów dziecka, a nawet do jego śmierci. Muchomor sromotnikowy stanowi zagrożenie także dla osób dorosłych.

Objawy zatrucia grzybami u dzieci

Obraz kliniczny zatrucia muchomorem sromotnikowym jest bardzo charakterystyczny – mówi doktor Kamińska. – Po spożyciu potrawy zawierającej muchomora sromotnikowego człowiek czuje się doskonale.

Po 8-12 godzinach od spożycia występują:
– Objawy nieżytu żołądkowo-jelitowego trwają 12-24 godziny, po czym samoistnie znikają i pacjent czuje się znowu doskonale. Jest to tzw. pozorna poprawa, bo właśnie wtedy, kiedy pacjent ma doskonałe samopoczucie, nie ma żadnych dolegliwości, w badaniach laboratoryjnych zaczynają narastać objawy uszkodzenia wątroby czy uszkodzenia wielonarządowego. Może dojść do obrzęku mózgu i zgonu pacjenta. Choć obraz kliniczny zatrucia muchomorem sromotnikowym jest bardzo charakterystyczny, to zdarzają się wyjątki. Niestety tym wyjątkiem są dzieci – tłumaczy doktor Kamińska.

Problemem jest też to, że rodzice są przyzwyczajeni do tego, że niektóre infekcje przebiegają u dzieci z biegunką czy wymiotami i są zaopatrzeni w leki łagodzące takie objawy infekcji. Z tego względu mogą te objawy pomylić z objawami zatrucia grzybami. U dzieci bardzo trudno też zaobserwować dyskretne objawy uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego i obrzęku mózgu. Dlatego część dzieci po zatruciu muchomorem sromotnikowym bardzo późno trafia do szpitala, przez co umierają lub wymagają przeszczepu wątroby.

Sezonowość zatruć grzybami u dzieci i dorosłych

Wiosną najczęściej dochodzi do zatruć krowiakiem podwiniętym, muchomorem sromotnikowym i jego białymi odmianami (muchomor jadowity i muchomor wiosenny – są mylone z pieczarkami polnymi), a jesienią zatrucia najczęściej wywołuje piestrzenica kasztanowata. Jednak grzybami zatruć się można przez cały rok, gdyż zawarte w nich trucizny występują także wtedy, gdy grzyby są suszone, marynowane, mrożone. Dlatego nie wolno zbierać i jeść grzybów, gdy ma się kłopoty z odróżnieniem gatunków jadalnych od trujących, albo grzyby pochodzą z niepewnego źródła.

Sprawdź też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy