Do przygotowania słodkich kosteczek na Halloween potrzebne ci będą: paluszki (najlepiej bez soli) pianki biała czekolada bądź biała polewa czekoladowa. Gotowa? Zaczynamy robić słodkie kosteczki na Halloween:
Ciastka „paluchy wiedźmy”, znane też pod nazwą „paluchy czarownicy” lub „palce teściowej”, idealnie wkomponują się w klimat Halloween. Przepis jest naprawdę prosty. Gwarantujemy, że gotowe ciasteczka w kształcie palców wyjdą straszliwie... pyszne! W produkcji mogą pomóc dzieci. Przygotujcie niezbędne składniki i do dzieła!
Paluchy wiedźmy na Halloween
Paluchy wiedźmy robi się szybko, łatwo, a wyglądają bardzo efektownie i... przerażająco! Jesteśmy pewni, że będą hitem każdej halloweenowej imprezy. Dzieci z pewnością je pokochają!
Przepis na ciastka „Paluchy wiedźmy”
Aby zrobić palce wiedźmy na Halloween, potrzebujesz jedynie kilku produktów. Przygotuj: masło, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy do smaku.
Paluchy wiedźmy – składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- migdały (jako paznokcie)
Paluchy wiedźmy – przygotowanie:
- Wszystkie produkty (oprócz migdałów) zmiksuj, a następnie zagnieć.
- Lepkie ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Schłodzone ciasto formuj na kształt palców (pamiętaj, żeby uformować palce mniejsze niż własne, bo w piekarniku zaczną rosnąć).
- Migdały przetnij na połówki, a następnie umieść na końcach paluchów.
- Nożem delikatnie zaznacz zgięcia paluchów (robiąc paseczki).
- Włóż paluchy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
- Piecz 7-10 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Przepis na ciastka „Paluchy wiedźmy” z gotowego ciasta francuskiego
Jeśli nie masz czasu na zrobienie kruchego ciasta, możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Uformowanie palców może być nieco trudniejszym zadaniem niż w przypadku kruchego ciasta, ale po upieczeniu efekt będzie równie imponujący.
Paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego – składniki:
- rolka gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- migdały (jako paznokcie)
Paluchy wiedźmy – przygotowanie:
- Gotowe ciasto francuskie połóż na desce.
- Potnij je wzdłuż na podłużne kawałki.
- Z pociętych kawałków postaraj się uformować paluchy.
- Natnij ciasto w kilku miejscach, tak, aby przypominało naturalne zgięcia palców.
- Na końcu palców umieść połówki migdałów, tak, jakby były to długie paznokcie.
- Rozkłóć jajko i posmaruj nim paluchy.
- Następnie ułóż paluchy na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzanie góra-dół) na 10-15 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Paluchy wiedzmy: nie tylko na słodko
Wymienione wyżej przepisy można wykorzystać na wiele sposobów – kruche ciasto można zrobić na słono (zamiast cukru wystarczy dodać pół płaskiej łyżeczki soli). Ciasto francuskie z kolei można… nadziać, a dokładniej nadziać parówkami przekrojonymi w poprzek. Do paluchów wiedźmy warto zrobić też sosy. W przypadku wytrawnego wypieku można użyć keczupu, który imitowałby krew, a do słodkiej wersji doskonale nada się czerwony dżem (np. truskawkowy, z czerwonej porzeczki, wiśniowy) czy czekoladowy, zrobiony z rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.
Zobacz także: