Tort Dynia na Halloween

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 120 min.

Poziom trudności trudny

tort dynia, tort na Halloween
fot. Materiały prasowe Kasia

Składniki

Ciasto:
    •    8 dużych jaj
    •    2 szklanki cukru (500g)
    •    2 szklanki mąki (350g)
    •    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    •    kostka Kasia lub inna margaryna i bułka tarta do tortownicy

Krem:
    •    500g marmolady lub dżemu
    •    2 opakowania kremu budyniowego lub karpatkowego
    •    1 l mleka
    •    400g kostki Kasia lub innej margaryny
    •    żółty i czerwony barwnik spożywczy
Dekoracja:
    •    baton czekoladowy
    •    zielone galaretki
    •    herbatniki w czekoladzie
    •    czekoladowy pisak cukrowy

Przygotowanie

Przygotuj ciasto:
  • Jaka zmiksuj z cukrem na puch.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj dwie średnie tortownice (jedną z kominkiem) o średnicy 24 cm .
    Posmaruj ich dno margaryną do pieczenia i posyp mąką.
  • Ciasto wlej do tortownic i piecz w 170 stopni C około 40 minut.
Przygotuj krem:
  • Połowę mleka zagotuj.
  • Dodaj odrobinę barwników by mleko zabarwiło się na kolor pomarańczowy.
  • Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego mleka.
  • Gotuj ciągle mieszając by krem się nie przypalił. Wystudź.
  • Chłodny krem zmiksuj z margaryną i podziel na dwie części.
Wykończenie:
  • Upieczone biszkopty przekrój w poprzek. Każdy z krążków posmaruj marmoladą, a następnie kremem. Złóż w całość.
  • Przełożony kremem tort uformuj w dynię odcinając z góry i dołu kawałki ciasta.
  • Powstałe w ten sposób obrzynki możesz zjeść lub umieścić w górnej części ciasta po kominku.
  • Całą powierzchnię tortu posmaruj drugą częścią kremu i wyrównaj.
  • Czekoladowym pisakiem narysuj na torcie śmieszną buzię.
  • Z herbatników zrób oczy, nos i zęby. Z batona ogonek dyni, a z galaretek listki.
Sprawdź inne słodkie przepisy

źródło: Mojeciasto.pl
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy