Tort Pająk na Halloween

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 120 min.

Poziom trudności trudny

tort pająk, tort na halloweeen
fot. Materiały prasowe Dr. Oetkera

Składniki

Ciasto:
    •    1 opak. Murzynka Dr. Oetkera
    •    3 szt. jajek
    •    100 g margaryny
    •    80 ml mleka

Do dekoracji:
    •    1 opak. Kremu do tortów i ciast smak czekoladowy Dr. Oetkera
    •    300 ml mleka (schłodzonego)
    •    1 opak. Płatków smak czekoladowy Dr. Oetkera
    •    1 opak. żelek (długich)
    •    6 szt. pianek Marshmallows
    •    1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
    •    1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
    •    1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
    •    1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Sposób przygotowania ciasta:
  • Przygotować formę tortową o średnicy 20 cm, posmarować masłem i wysypać mąką.
  • Zawartość opakowania ciasta wsypać do miski, dodać jajka, miękką margarynę i mleko. Mieszać mikserem najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
  • Formę z ciastem wstawić do piekarnika. Piekarnik gazowy: 180°C. Piekarnik elektryczny: 180°C. Czas pieczenia: około 55 Min.
  • Upieczone ciast odstawić do całkowitego wystygnięcia, po czym wyjąć z foremki.
Krem:
  • Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. Zawartość opakowania kremu wsypać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.
Dekorowanie:
  • Ciasto posmarować kremem i obsypać płatkami czekoladowymi.
  • Polewy rozgrzać w kąpieli wodnej, odciąć róg opakowań i wycisnąć na papier do pieczenia: 4 kropki z polewy białej o śr. 1 cm oraz 4 kropki z polewy deserowej o śr. 0,5 cm. Odstawić, aby zastygły.
  • Następnie ciemne kropki posmarować od spodu pisakiem cukrowym i przykleić na białe kropki tak, aby powstały oczy pająka.
  • Obok ułożyć perełki błyszczące (jako dodatkowe oczy).
  • Ciasto udekorować pisakami w paseczki lub inne wzory.
  • Z długiego żelka zrobić zęby jadowe i wetknąć je w ciasto. Pianki naciąć, przyczepić długie żelki. To będą nogi pająka. Do pianek przykleić pisakiem perełki błyszczące.
 
 

źródło: Dr. Oetker

Dodatkowe informacje

- liczba porcji: 12

Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Popularne tematy