Halloweenowe babeczki z duszkami

Dla dziecka od 2. roku życia

Czas przygotowania do 45 min.

Poziom trudności łatwy

Halloween babeczki
fot. mat. pras. Delecta

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
  • 100 ml oleju, np. kokosowego
Nadzienie:
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej, np. Bakalland
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • starty na tarce kawałek 1 cm imbiru lub pół łyżeczki suszonego imbiru
Krem bezowy:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie posypki, np. owocowej Delecta

Przygotowanie

  1. Aby przygotować nadzienie pomarańczowo-imbirowe, w małym rondelku wymieszaj skórkę z  pomarańczy z sokiem, imbirem i mąką ziemniaczaną.  Postaw na małym ogniu i ciągle mieszając, gotuj 5 minut, aż zgęstnieje.
  2. Nastaw piekarnik na temperaturę 180ºC (bez termoobiegu).
  3. Babeczki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powoli rozpuszczaj olej kokosowy w rondelku, aż stanie się płynny. Możesz użyć także innego oleju roślinnego, np. rzepakowego. Do wysokiego naczynia wbij jaja, dodaj jogurt i olej, wsyp zawartość torebki z ciastem i mieszaj łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 minut). 
  4. Do 12 foremek nałóż po 1 łyżce ciasta. Łyżeczką nałóż pomarańczowe nadzienie i przykryj jeszcze połową łyżki ciasta.
  5. Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
  6. Gdy babeczki stygną, przygotuj krem bezowy. Do misy wlej białka, wsyp cukier i mieszaj rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością postaw na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewaj nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  7. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągnij z garnka i od razu zacznij ubijać mikserem. Ubijaj przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przełóż do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskaj duszki na wierzchu każdej wystudzonej babeczki. 
  8. Dekoruj małymi kawałkami posypki, robiąc duszkom oczy.

Zobacz też inne przepisy na babeczki i muffinki 

źródło: mat. pras. Delecta
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy