- 1 paczka ziemniaczanego purée
- 100 g gotowanej szynki
- 100 g sera camembert
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- natka pietruszki
- masło
- sól
- Przygotuj purée według przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem mleka, masła i soli.
- Dodaj pokrojoną w plasterki szynkę, jajko, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj.
- Uformuj cztery hamburgery, smaż w niewielkiej ilości oleju, aż się zarumienią.
- Camembert pokrój na kawałki, dodaj jogurt i podgrzewaj na patelni na małym ogniu przez 5 minut.
- Ziemniaczane hamburgery polej gorącym sosem serowym i podaj na stół.
Nasza rada: hamburgery będą łagodniejsze w smaku, jeśli sos serowy zastąpisz sosem pomidorowym.
Zobacz też inne przepisy na dania z ziemniakami dla dziecka